Нов закон за сдруженията за напояване намалява изискванията за учредяването им

напоителен каналПроект на закон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията за напояване облекчава изискванията за създаването им. Проектът е публикуван на страницата на земеделското министерство.

Специално внимание в законопроекта е отделено на разпоредбите относно броя на учредителите на сдружението. То е намалено от 50 на сто на 30 на сто от собствениците и ползвателите. Това е предизвикано от обстоятелството, че поради голямата раздробеност на земеделската земя и свързаните с това голям брой
собственици и наследници се затруднява нормалната организация и провеждането на учредителните събрания. Изискването на кворум за редовност на учредителното събрание по сега действащата разпоредба е прекалено високо и води до изключително затрудняване на процедурата по учредяване, се посочва в мотивите към проектозакона. Издирването на наследници на починали собственици с цел установяване пълния брой на собствениците, както и осигуряването на присъствие /или пълномощно/ на 50 на сто от тях за учредително събрание, е трудно, бавно, а в много случаи – невъзможно, тъй като много голяма част живеят в други населени места, или на неизвестен адрес, или дори въобще не са в страната, или пък не проявяват никакъв интерес към начинанието.

Сдружението се учредява с цел подобряване условията за напояване, а в голяма част от случаите и за възстановяване на унищожени съоръжения за напояване на територията. Това в никакъв случай не може да носи вреда на никого от собствениците на земя, напротив, подобрява качествата на земята и нейната
продуктивност. От това следва, че с учредяването му, без да е искано съгласието на 50 на сто от собствениците не се нарушават ничии права, още повече, че сдружението е “отворена структура” – съгласно устава то е длъжно да приема за членове всички собственици, или ползватели на територията му, изразили желание за това след неговото учредяване.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0