Норвегия подновява финансирането за новите членки на ЕС

Норвегия, Исландия и Лихтенщайн се очаква да стартират нова петгодишна схема за финансиране на енергийни, социални и проекти в областта на демокрацията в най-бедните страни на блока.

„Напредваме бързо и се надяваме да финализираме преговорите преди лятната ваканция“, казва говорител на норвежката мисия в ЕС, цитиран от EUobserver.

Норвегия участва най-активно в преговорите с Европейската комисия, като страната финансира 97% от настоящите общо 1,3 млрд. евро, предназначени за 12-те най-нови членки на ЕС, както и Гърция, Португалия и Испания.

Наред с подновяването на схемата, която приключи през април, Осло преговаря и за по-големи експортни квоти на европейския пазар за рибните си продукти.

Очаква се отпуснатите средства да бъдат с по-голям размер, но точната сума все още се обсъжда. От комисията отказват да дадат коментар преди приключване на преговорите.

Норвегия е направила опит да отстрани Гърция, Португалия и Испания от следващата схема и да пренасочи средствата към новите и по-бедни страни в Общността. Но тъй като трите страни все още получават евросредства за някои от най-бедните си региони, за да догонят останалите икономики от блока, Норвегия не е успяла напълно да ги зачеркне от списъка.

Страната предприема действия в тази посока още през 2004 г., когато увеличи помощите си близо десет пъти, но отдели средствата в самостоятелен фонд, който изключва Испания, Гърция и Португалия.

По тази програма се приемат проекти само от Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Естония, Литва, Латвия, Кипър и Малта, а от 2007 г. – от България и Румъния.

Програмата, по която донори са също Исландия и Лихтенщайн, приема и испански, гръцки и португалски проекти наред с тези от 12-те нови членки на съюза.

И двата фонда са управлявани от един и същи финансов офис, базиран в Брюксел. Проектите са подобни на тези, финансирани съгласно регионалната политика а ЕС, но се фокусират в по-голяма степен върху околната среда, енергийната ефективност, насърчаване на демократичността, неправителствените организации и въвеждане на изисквания за шенгенската зона.

Крайният срок за представяне на проектите беше 30 април 2009 г., но плащанията по тях ще продължат до 31 декември 2011 г.

Най-големият бенефициент по двете програми е Полша, получила над половин милион евро, следвана от Унгария (със 127,4 млн. евро), Чехия (104 млн. евро) и Румъния (91,4 млн. евро).

Източник: www.investor.bg

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0