Н. Вълканов: Защо нашите субсидии за крави са най-високи, а производителността най-слаба?

Всички стимули на българската земеделска политика са обърнати към това как да получим 5 лв. повече субсидия вместо към стремежа да се произведе по-качествена продукция

Николай ВълкановНе е вярно, че производителите на ябълки в Полша взимат по-високи субсидии и затова ябълките им са по-евтини. Големият въпрос е защо ние не можем да произвеждаме толкова евтини ябълки, коментира пред Bloomberg TV Bulgaria анализаторът от фондация „ИнтелиАгро“ Николай Вълканов.

Според него през периода от членството ни в Европейския съюз досега в България са похарчени огромни европейски средства, а резултатът е минимален.

Вълканов даде за пример млечните крави, за чието отглеждане последните две години се наливат много европейски и национални средства. Може да се каже че българското млечно говедовъдство е сред най-високо субсидираните в ЕС, а в същото време производителността на кравите е най-ниска в рамките на съюза.

Причината е, че всички стимули в българската земеделска политика са обърнати към това как да получим 5 лева повече субсидии, вместо към това как да произведем по-качествена продукция, посочи анализаторът.

Българското селско стопанство е ударено сравнително слабо от ембаргото върху Русия, отговори на друг въпрос Вълканов. Преди ембарговата ситуация България е изнасяла на Руската федерация плодове за около 10 млн. лв., мляко и млечни продукти за около 2 млн. и риба и морски храни също за около 2 млн. лв.

Относно отражението на ембаргото върху европейските фермери, според него кризата на Стария континент вече е овладяна. Преди ембаргото ЕС е експортирал за Русия храни за 6 млрд. евро. В същото време обаче през последните две години Европейският съюз е успял да увеличи експорта към трети страни с 12 млрд. евро. „Успели са да намерят алтернативни пазари и не можем да говорим за вътрешна свръхконкуренция на европейските пазари. Напротив, пазарите, към които се отварят европейските производители и бележат значителен ръст през последните година и половина, две, са САЩ, Китай, Източна Азия“.

След 2020 година европейските субсидии за земеделие ще бъдат по-малко и Вълканов очаква те да се изравнят за страните членки.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0