Обнародвана е променената Наредба за идентификация на животни и пчелни семейства

Тя влиза в сила от днес, търбушните болуси ще се въведат от 18 юли 2019 г.

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2013 г. за изискванията към средствата за официална идентификация на животните влиза в сила от днес, 12 януари 2018 г., с обнародването й в Държавен вестник. Изключение се допуска за възможността като идентификационно средство да се използват търбушните болуси при крави. Тези електронни средства с цилиндрична форма, които се поглъщат от животните, ще могат да бъдат използвани след 18 юли 2019 г.

Наредбата въвежда изискването индивидуалните идентификационни табели за пчелни семейства да са изработени от гъвкав, пластичен материал в жълт цвят с размери – височина 45 – 60 мм и дължина 65 – 90 мм. Да са защитени от фалшифициране. Надписът им да може лесно да се чете през целия живот на пчелното семейство и да не може да се заличава. Да са изработени по начин, който гарантира, че след поставяне на капака на кошера ще могат да останат на мястото на поставянето им. Индивидуалните идентификационни табели, използвани при идентификация на пчелни семейства, трябва да съдържат уникален номер, определящ пчелното семейство и баркод с уникалния номер на пчелното семейство.

Комплект за идентификация на едри преживни животни (ЕПЖ) трябва да съдържа две ушни марки или ушна марка и електронна ушна марка, или две ушни марки и търбушен болус. Ушните марки, използвани при ЕПЖ и ДПЖ, могат да имат допълнително контейнер за взeмане на ДНК проба в процеса на поставяне на идентификаторите.

Идентификационните средства за ЕПЖ трябва да са с жълт цвят, когато са комплект от две ушни марки. Те се състоят се от две части с минимални размери – дължина 45 мм и широчина 55 мм. Ушната марка е предназначена за поставяне на дясното ухо и е с жълт цвят, когато е в комплект с електронна ушна марка, а двете марки са със син цвят, когато са в комплект с търбушен болус. Електронната ушна марка, когато е в комплект с ушна марка, е предназначена за поставяне на лявото ухо и е с оранжев цвят.

Наредбата определя също какви данни трябва да съдържат идентификационните документи за домашни любимци и кучета за служебни, ловни и други цели.

В Преходните и заключителни разпоредби е посочено, че средствата за идентификация, използвани до влизането в сила на тази наредба, се използват до изчерпване на наличните количества.

1 Comment
 1. Reply
  Павлинка Дякова 13.01.2018 at 11:58

  Тази глупост велика с „индивидуалните идентификационни табели за пчелни семейства“ миналата година не мина, но тази година пак я пускате. Да обясня защо е велика глупост.
  Пчелното семейство се състои от пчела-майка, работнички и търтеи, които като бройка са хиляди и тази бройка постоянно се променя (прочетете колко е продължителността на живота на пчелите, че лекцията е дълга)
  НЯМА КАК ДА СЕ СЛОЖАТ ТАБЕЛКИ НА ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО И ПО ДРУГ НАЧИН ДА СЕ МАРКИРАТ ПЧЕЛИТЕ(не са като кравите например)
  Това, което се маркира с табелка, както и сега е КОШЕРА, в който живее пчелното семейство.
  Този кошер е необходимо напролет да се обгаря, да се сменя и ремонтира, да се освежава с нова боя и т.н.
  Какво не е наред, че измисляте щуротии или някой, който си е купил някаква модерна техника за производсво на посочените табелки да му осигурим поръчки може би.
  Като не помагате на пчеларите, поне спрете да пречите!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0