Ореховите насаждения- сполучлива инвестиция за цял живот

Орехът има голямо стопанско значение, поради широкото си приложение, както в хранителната индустрия, така и за лечебна употреба и индустриални производства. Точно заради това, направилите постъпки в отглеждането на този тип растение, имат разнообразни начини за печалба от продукцията му. Най- хубавата част от инвестицията е, че пазарът на орехи в световен мащаб е неограничен, а бизнесът е печеливш.

Пазарен потенциал

До скоро се смята, че ореховата градина се прави само за следващите поколения, тъй като обикновения орех влиза в пълно плододаване едва след петнадесетата година, но специалистите са категорични, че с новите сортове този бизнес не е само „ депозит“ за внуци. Повечето от облагородените дръвчета, започват да раждат между третата и петата година след засаждане, а добивът става значим след шестата – това е и преломният момент, след който инвестицията започва своята възвращаемост.

Основната пречка пред това начинание остава голямата първоначална инвестиция. Смята се, че към този бизнес са се насочили по- заможните земеделци, които имат високи годишни доходи и могат да си позволят сигурна инвестиция за след шест години на свои земи. Това, разбира се не трябва да спира останалия процент земеделски производители, които искат да инвестират както в настоящето, така и в своето бъдеще.

Възможности за финансиране

В България, към днешна дата се забелязва засилен интерес към създаването на нови градини, не само от по- заможни земеделски производители. Това е възможно благодарение на субсидиите от Програма за развитие на селските райони, която отпуска около 120 лв. за декар.

Мерките, по които може да се кандидатства са:

 

8 Comments
 1. по коя мярка отпускат 120лв на декар ? дали е някаква агроекология или по СЕПП ?

 2. само за селските райони ли е финансирането за орехи моята земя не е от списъка а защо и как изобщо са определени не е ясно……

  • Здравейте,

   финансирането за орехови насаждения не е ограничено само до описаните селски райони, а е възможно на територията на цялата страна.

   • Reply
    Христина Маркова 12.04.2020 at 22:55

    здравейте за 70 делата каква е субсидията

 3. Interesna poblikacia haresa mi I me zainterasuva

  • Reply
   Нурбин Бейтула 09.05.2016 at 12:16

   Колега Данев,по коя мярка е субсидирането за ореха Благодаря

   • Здравейте,

    за създаване на орехови насаждения, бихте могли да се възползвате от финансиране по някоя от земеделските мерки от Програма за развитие на селски райони.
    За повече и по-подробна информация, относно мерките, допустимостта Ви по тях и нашите условия, може да запазите час за консултация в някой от офисите ни в страната, които може да видите в секция: контакти.

  • Reply
   Свилен Денев 23.12.2015 at 20:13

   Здравейте бъдещи собственици на орехови насаждения! Тук съм, за да потвърдя, че ДФЗ действително финансира създаването на орехови градини!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0