Откриха фипронил и в яйцата на две наши птицеферми

В яйцата на две български птицеферми е установено наличие на фипронил, съобщи на пресконференция земеделският министър Румен Порожанов. Съдържанието на инсектицида е минимално – 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг. Върху черупките са отпечатани номерата 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003, а съветът на Агенцията по храните е потребителите да не консумират така номерираната стока. 

Фирмите, в чиято продукция са открити следи от фипронил са „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвест продукт“ ООД. И двете предприятия са в област Велико Търново.

Фипронилът бе открит в българските яйца заради засиления мониторинг, извършван в последните седмици от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

До момента БАБХ  е извършила общо 569 проверки, от които 435 бр. на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

При извършените проверки на складовете и предприятията са били проследени доставките на яйца и яйчни продукти с произход страните  членки на ЕС, предлагани на пазара или за влагане в производството на храни.  На бизнес операторите са били връчени предписания да изискват доказателства с лабораторни изпитвания за фипронил на всяка доставка.

При проверките във фермите се е акцентирало върху използваните препарати за дезинфекция и дезинсекция, по отношение употребата на продукти, съдържащи фипронил. БАБХ е връчила предписания да се изследват произведените яйца за замърсяване с фипронил.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0