От днес овцевъди и козевъди кандидатстват за помощта de minimis

От днес, 19 юли, овцевъди и козевъди в страната заявяват подпомагане по държавната помощ de minimis. Крайният срок на заявяването е до края на юли за животновъдите извън засегнатите от чума по дребните преживни. За тези от областите Ямбол и Бургас последната дата на заявяване е 31 август.

Животновъдите от двете засегнати от болестта области ще получат подпомагането до 5 работни дни след подаване на заявлението.

За останалите крайният срок за превеждане на средствата е 10 август.

Ставките по de minimis са 3. Овцевъдите и козевъдите извън областите Бургас и Ямбол ще получат по 7 лева за овца/майка и коза/майка.

На животновъдите, чиито стопанства са в една от седемте общини с огнища от чума, а именно Болярово и Елхово в област Ямбол, и Малко Търново, Приморско, Созопол, Средец и Царево в област Бургас, ще бъдат изплатени по 47 лева de minimis за овца/майка и коза/майка. Помощта е за пропуснати ползи.

На животновъдите в общините Ямбол, Стралджа и Тунджа се полагат 14 лева на овца и коза – майки заради едноседмичната забрана да продават сурово мляко.

На животновъдите от засегнатите райони ще бъдат раздадени общо 2 067 710 лева.

Общият размер на de minimis за овцевъди и козевъди е 8 247 336 лева.

Общият размер на предоставените на един земеделски стопанин и за едно и също предприятие помощи „де минимис“ не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три бюджетни години (2016 г. – 2018 г.). Помощта се предоставя за покриване на част от производствените разходи за отглеждане на една овца-майка и/или коза-майка.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0