От 8 декември аграрното министерство стартира благотворителна кампания с живи ели

По 5 лева от всяко закупено дръвче ще бъдат преведени за лечението на малко момченце с тежко заболяване

живи коледни елиМинистерство на земеделието и храните за втора поредна година ще проведе благотворителната кампания „Купи жива елхичка, помогни на дете“. Продажбата на живи елички започва на 8 декември и ще продължи до навечерието на Коледните празници – 22 декември 2016 г., от 10:00 до 20:00 часа. Тази година средствата от коледни дръвчета ще бъдат дарени за лечението на петгодишно момиченце, което страда от тежко онкологично заболяване и се нуждае от скъпи животоспасяващи интервенции в Германия.

По пет лева от продажбата на всяка елхичка ще бъде дарена за каузата. В рамките на кампанията Държавните горски предприятия ще предоставят над 3 000 елхички, като при по-голям интерес от страна на гражданите те ще осигурят и допълнителни дръвчета.

Всеки гражданин, който пожелае да се включи в инициативата и да си закупи живо коледно дръвче ще има възможност да го направи на 22 места в страната, които са публикувани на официалната интернет страница на Министерството.

В София живи елхички ще може да намерите на две места – пред сградата на Министерство на земеделието и храните, на ъгъла на бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Дамян Груев“ и в градинката при паметника на „Патриарх Евтимий“.

В миналогодишната кампания Министреството събра над 35 000,00 лева, като 15 000,00 лв. са от продажбата на коледни дръвчета, предоставени от горските предприятия. Инициативата бе в подкрепа на Сдружение „Аутизъм Днес”, което използва средствата за специализирано обучение на над 400 души, работещи с деца с аутизъм и в момента прилагат световно признати терапевтични практики.

Инициативата се подкрепя от Димитър Туджаров (Шкумбата), двукратната ни сребърна олимпийска шампионка по борба Станка Златева, актрисата и джаз певица Милица Гладнишка, водещият Симеон Колев и актьорът Станимир Гъмов.

Основни съвети при избира и отглеждането на живо коледно дръвче в домашни условия

Избор на живо коледно дръвче:

 1. Преди покупката на коледното дръвче, леко го повдигнете от съда, за да огледате корените му. Те трябва да изглеждат свежи, както и ствола, а почвата трябва да бъде влажна, а самите корени да са заели формата на саксията.
 1. При закупуването на живо коледно дръвче много е важно то да има здрави корени, с бала пръст по тях, с достатъчна големина. Например: За дърво високо 150 см. балата с пръст е добре да е с диаметър около 50 см.
 1. Внимавайте за некачествени дървета с разбити бали и с начупени корени.
 1. Имайте предвид, че по-малкото дръвче по-лесно се адаптира към променените условия на отглеждане.
 1. Винаги купувайте от сигурни източници.

Какво трябва да знаете, за да запазите дървото в добро състояние:

 1. След покупката на коледното дръвче, то трябва да бъде поставено на балкона.
 1. Поддържайте пръстта в контейнера постоянно влажна.
 1. В никакъв случай не наторявайте дръвчето, тъй като то е в състояние на покой.
 1. Внесете на топло в последния момент – в дните преди Коледа, така дръвчето ще има възможност да се климатизира.
 1. Коледното дръвче, трябва да бъде поставено възможно най-далеч от отоплителни уреди – климатик, радиатор, печка или камина.
 1. Не използвайте прекалено тежки украшения, както и лампички с голяма мощност, защото то се нагрява и се обезводняват листата.
 1. Не е добре дръвчето да престоява в стайно помещение повече от две – три седмици.
 1. Не изнасяйте коледното дръвче от топлото помещение директно на студа. Оставете го в хладно помещение за няколко дни, за да се аклиматизира. В случай, че нямате такова поставете го на по-заветно място в двора в по топъл ден или при снеговалеж.
 1. Коледното дръвче трябва да се засади на открито преди започване на вегетационния сезон (месец март, началото на месец април).

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0