Официалните цени за изкупуване на електричество произведено от ВЕИ, които ще влязат в сила на 1 юли 2011г.

Днес е публикувано решението на ДКЕВР за определяне на преференциални цени за изкупуване на електричество произведено от ВЕИ, които ще влязат в сила на 1 юли 2011г

Приятели и колеги,

Днес е публикувано решението на ДКЕВР за определяне на преференциални цени за изкупуване на електричество произведено от ВЕИ, които ще влязат в сила на 1 юли 2011г.

Запазени са ценовите нива за ФВ от Доклада на ДКЕВР от месец май, освен което са въведени нови ценови категории за покривни и фасадни инсталации.

Приети са следните цени за ФВ централи:

image

За повече информация на разположение е екипа на консултантска компания „Енпром“ ООД и Finansirane.eu

12 Comments
 1. Reply
  Радостин Братанов 04.01.2012 at 13:04

  здравеите,разполагам с терен 10 декара земеделска земя.Интересува ме може ли на такъв терен да се разположат слънчеви колектори.Има ли финансиране от EC.Или ако някои се интересува от това,приемам финансиране с 50 процента.

 2. Reply
  Ивайло Янков 12.07.2011 at 9:53

  Здравейте Мария,

  Вече е в сила новия закон за ВЕИ и Вие трябва да се съобразите с него! Да, има промени относно присъединяването на ФВЦ. Моя съвет към вас е да се запознаете с новия закон за ВЕИ!

  Основните моменти свързани с присъединяването може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=2631

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 3. ЗДравейте,

  може ли да ми кажете след приемане на новия закон за ВЕИ, има ли промени в Наредба № 6 от 9 юни 2004 г., за пирсъединяване на поризводители и потребители към преносната и разпределителните ел. мрежи. Публикувани ли са тези промени, ако са все още в работен вариант, кога се очаква да се приемат. Интересува ме в Искането в проучване на условия за пресъединяване към съответното ЕРП да очакваме ли нови документи, които изискват да се прилагат. Тази наредба № 6 в този вариант с последни изменения от март 2005 г., четейки я, разбирам, че е несъвместима с новите условия на Закона за ВЕИ. Ако греша моля поправете ме.
  Предварително благодаря
  Успех пожелавам на всички

 4. Тока произведен от центрли получили субсидия се изкупува на същите цени,четох доклада никъде не пише,че ще има други цени.Тпова са слухове пуснати в пространството според мен

 5. Reply
  Ивайло Янков 28.06.2011 at 11:07

  Преди долу описаните процедури Вие трябва да сте изградил централата!!!

  Подава се молба за 72 часови проби
  Получава се протокол за успешни 72 часови проби
  Подава се молба за сключване на договор за изкупуване
  Сключва се договор за изкупуване на произведената електроенергия

 6. Имаме даже окончателен, но нямаме такъв за изкупуване.

 7. Reply
  Ивайло Янков 28.06.2011 at 10:44

  Какво имате предвид под заварено положение? Ако имате предварителен договор, ЕРП-то може да Ви предложи анекс към него и да даде ход на процедурата. Ако към момента на влизане на новия закон сте на фаза становище, то тогава трябва да входирате на ново документацията.

 8. А ще има ли заварено положение за предварително подписаните договори?

 9. Проведохме разговор с правния отдел на ДКЕВР във връзка с различните цени, които се очакват, когато ще се изгражда централа чрез програма за безвъзмездна субсидия, а именно:

  „Преференциалните тарифи не се прилагат (полагат) на обекти, финансирани по национални или европейски фондове. Тези случаи получават цена, определена от ДКЕВР по наредба към чл. 36, ал.3 на ЗЕ.“

  Отговорът беше следния:

  Към момента все още не е готова новата наредба, която ще определи правилата за определяне на изкупните цени, когато става въпрос за субсидиране. Принципът ще е следния – на база субсидията + съфинансирането ще се определя изкупна цена за всеки проект индивидуално. Как и по какъв начин ще става това все още не е ясно… самата наредба съществува, но практически не може да бъде приложена в този си вид тъй като не е съобразена с новия закон за ВЕИ.

  От правния отдел ми обясниха, че имало някаква декларация за попълване, като на база нея започва процедура за изчисляване за конкретния проект. Това щяло да доведе до активизиране на чиновниците и по бързото доработване на самата наредба.

  По темата във форума: http://www.finansirane.eu/forum/viewtopic.php?f=4&t=764&start=10

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 10. Reply
  Фото Волтаик 22.06.2011 at 15:53

  Уж най-евтината енергия, а цените й – най-високи !?!

 11. А централите получили субсидия на каква цена ще продаваш тока ?

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0