Панаир на билките в Пловдив ще информира как ПРСР може да финансира култивираното им отглеждане и преработка

билкиДнес в Аграрния университет в Пловдив се открива Панаир на българските билки, който ще продължи и утре. Едно от изложенията в него е озаглавено „200 билки – 2 000 000 работни места“, за да разкрие потенциала на заетост в тази сфера.

Експерти от земеделското министерство ще имат лекции и приемни по време на панаира, в които ще разясняват кои мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 могат да финансират инициативите на хора, решили да отглеждат и преработват култивирани билки.

През март тази година на среща със земеделски стопани от Националната служба за съвети в земеделието посочиха, че мярка 6.3 предоставя стартова помощ на малките стопанства, които са със стандартен производствен обем между 2000 и 7999 евро. По мярката се кандидатства с бизнесплан (както е при повечето мерки – б.р.), а сумата, която програмата отпуска е 15 000 евро. Проектите, подготвени от производители на етеричномаслени и лекарствени растения, се ползват с приоритет.

Мярката за младите фермери също дава шанс, ако производителят е на възраст между 18 и 40 години. Помощта по нея е 25 000 евро. Изискването при тази мярка е стопанството да е със стандартен производствен обем от 8000 до 16 000 евро. В проекта на младия фермер трябва да е заложен ръст от 4000 евро при реализирането му.

Мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ допуска кандидатстването на производители на култивирани лечебни растения. Стандартният производствен обем на стопанството не може да е по-малък от 8000 евро. По тази мярка, която ще се отвори повторно в началото на следващата година, може да се кандидатства за земеделска техника, за изграждане на сгради и закупуване на съоръжения за съхранение и преработка. Субсидията е 50%, но при колективни инвестиции може да достигне и 90 на сто. Минималният размер на инвестицията (по проект) е 15 000 евро.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0