Пекин ще предостави преференции за презентация на наши земеделски продукти

Министерството на земеделието и храните създава върху 1000 дка Демонстрационен център за привличане на китайски инвеститори

IMG_9939Пекин може да предостави добри условия за презентация на български земеделски и хранителни стоки. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на земеделието и храните доц. Георги Костов и заместник-кмета на Пекин Лин Къцян точно преди Гергьовден.

„Екипът на Министерството ще предостави подходяща земеделска площ на комуникативно място в страната, близо до големите земеделски производствени райони, за създаване на Демонстрационен център“, съобщи заместник-министър Костов. Той  информира, че съоръжението ще бъде разположено на площ от над 1000 дка и се очаква  да започне да функционира през 2017 г. „Освен представяне на познатите продукти като розово масло,  българско вино, млечни продукти, плодове и зеленчуци, в рамките на сътрудничеството ще могат да се организират и тематични конференции за заинтересованите бизнес-делегации от Китай. Ще могат да се представят и останалите страни от Централна и Източна Европа, които участват във формата на партньорски отношения с Китай 16 + 1”, допълни още заместник-министър Костов. По думите му, за България е от изключително значение, че поема функциите на водеща страна в района в отношенията с Китай.

От своя страна Лин Къцян уточни, че има сериозен потенциал за развитие на отношенията на община Пекин с България. Той изрази готовност да бъдат предоставени добри и преференциални условия за презентация на български стоки в Пекин. Той допълни, че Община Пекин има сериозен ресурс и за научен обмен с българските институти в областта на селското стопанство.

Директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ Васил Гелев информира, че за краткото време от създаването му, Центърът бележи  конкретни резултати в сътрудничеството във формата 16 + 1. Той припомни, че в края на миналата година страната ни откри свой павилион в безмитната търговска зона на град Ханджоу. „Предстои да бъде открит такъв национален павилион на България и в пилотната зона за свободна търговия в Шанхай“, съобщи още Васил Гелев. Разкриването на павилион и в Пекин би увеличило възможностите за разширяване пазара на български земеделски и хранителни стоки в Китай, обърна внимание Гелев.

Заместник-кметът Лин Къцян покани България да вземе участие и в Международното изложението по градинарство, на което Пекин ще бъде домакин през 2019 г. Той информира, че форумът ще продължи 160 дни и това би дало възможност на страната ни да покаже пред широка аудитория постиженията си в тази област.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0