Пет заблуди за структурните фондове в България

road_sign.png Какво може да бъде заключението по отношение на Структурните фондове след една година членство в Европейския съюз?

Почти една година след като България официално стана член на Европейския съюз и получи достъп до европейските структурни фондове, могат да се направят и първите изводи, относно готовността на страната ни не само да декларира, че е изпълнила всички свои ангажименти към Европейската общност, но и реално да покаже това.

Случващото се през тази една година, обаче не вдъхва голям оптимизъм. Ако в предприсъединитлния период можеше да се търси оправдание в това, че страната ни все още няма изградени административни структури, налага й се да следва чужди процедури за финансиране по Програмите ФАР, ИСПА и САПАРД, тези програми предоставят относително малък ресурс за по-мащабни интервенции, Европейската комисия упражнява прекомерен контрол върху българските власти и т.н., то към настоящия момент подобни аргументи и оправдания губят всякаква тежест.

Но именно в тези условия, от една страна на подготовка, а от друга – на рестрикции (финансови и управленски), през последните две –три години, на Структурните фондове беше съпътствано от редица обещания, които сега заплашват да се окажат заблуди.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0