Площите със соя са се увеличили 126 пъти за година, отчете Васил Грудев

васил грудев
Колосален ръст при площите, заети със соя, отчете на заключителната пресконференция вчера зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. При 300 хектара за 2014 г., те са нараснали до 38 000 хектара през настоящата година (над 126 пъти – б.р.).

Въпреки че заради новото изискване за правни основания за ползването на земеделски земи, имаме намаление на декларираните площи с 4.5%, наблюденията на земеделското министерство са, че заетите със зеленчуци и овощни култури полета, се увеличават. Трябва обаче да имаме поне двегодишни наблюдения, за да сме категорични в тази тенденция, отбеляза Грудев. Единствено при ябълките и вишните не се вижда увеличение на площите, допълни по-късно зам.-министър Цветан Димитров.

Обвързаните плащания към животновъдите вече са изплатени. За сектор „Плодове и зеленчуци“ те ще са през март 2016 г., информира още Васил Грудев.

Той обърна внимание и на официално одобрената вече оперативна програма „Морско дело и рибарство“, която ще стартира през следващата година. Ако България не беше успяла да получи нотификация за нея, на следващата година щяхме да реализираме първата загуба, тъй като щяхме да загубим средствата от първата година, отчете Грудев. Той благодари на ЕК, откъдето са изпратили експерти у нас, за да се направят спешно необходимите поправки по рибарската програма, така че тя да получи одобрение от Брюксел.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0