Подготовка на втори проект по „Развитие на селските райони”?!?!

Кандидатите за евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони (2007 – 2013 г.) ще могат да подават нов проект преди да са подали заявка за окончателно плащане или да са получили отказ от Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция за извършване на окончателно плащане по предишен проект. Това стана възможно с изменение на наредбите за реда и условията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по пет от най-атрактивните мерки на ПРСР.  Промените бяха публикувани в бр. 55 на „Държавен вестник” от 20 юли 2010 г.

Мерките, за които измененията важат, са:

 1. „Модернизиране на земеделските стопанства”
 2. „Добавяне на стойност към земеделски и горки продукти”
 3. „Разнообразяване към неземеделски дейности”
 4. Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” – това е една от най-атрактивните мерки по които има входирани над 1400 проекта свръзани предимно с инвестиции в туризъм и възобновяеми енергийни източници.
 5. „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”.

Бихме искали да обърнем внимание именно на мярка 312, която е сред най-атрактивните сред частните инвеститори. В прес съобщението на Министерството на земеделието се казва, че „кандидатите ще подават втори проект и по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” до 15 август по линия на Европейския план за икономическо възстановяване – като например инвестиции в производство и продажба на енергия от възобновяеми енергийни източници и др.”

Тук обаче, бихме искали да зададем няколко отворени въпроса относно взетите решения:

 1. Не си ли измива по този начин държавата ръцете, като кара инвеститорите, които имат подадени проекти от миналата година, да свършат отново цялата работа, без да знаят за резултатите на вече старите си проекти?
 2. Не поставя ли държавата в неравностойно положение инвестициите, насочени в направление туризъм? Съгласно НАРЕДБА № 29 за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. оценката на проекти подадени до 15 септември 2009 година трябваше да се оценят в рамките на 3 месеца. Е, питаме ние – след като все още няма резултати по тези проекти, защо инвеститорите, които кандидатстват по направление туризъм да не могат да подадат отново своите проекти? Нима те са виновни, че проектите им не са оценени все още?
 3. Нямаше ли да е по-коректно първо Държавата да обяви оценките на проектите, за да може всеки един инвеститор да прецени и вземе решение дали ще кандидатства втори път?
 4. Това решение не ощетява ли бюджета на всяка една програма?

Тоест ако вземем за пример проект входиран през миналата 2009 година, ще забележим, че цените на оборудването, материалите и дори труда са по-скъпи от колкото към днешна дата. Това е съвсем нормално предвид икономическата криза. Подготвяйки обаче нов проект сега, всеки инвеститор ще трябва да предоговори нови цени, да събере нови оферти, да сключи договори, да направи нови бюджети, равносметки и пр… Да приемем хипотезата, че инвеститорът се справи с всичко и успее да подаде проекта си навреме (15 август). Един месец по-късно обаче получава писмо от разплащателна агенция, че проекта, който е входирал през 2009 година е одобрен. Това означава, че работата, която инвеститорът е свършил, за да направи всичко възможно да подаде новия проект е отишла на вятъра. Не само това, ами и факта, че ще купува услугите/продуктите/оборудването на онези по-високи цени, определени и договорени през 2009 година. Това е загуба за бюджета на програмата от една страна и щета за инвеститора от друга.

5 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 21.09.2010 at 10:02

  Здравейте Емил,

  Може би трябва да се обърнете към някоя от ромските фондации, но за жалост не мога да Ви насоча, тъй като подобни проекти не представляват интерес за нас и не ги следим.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 2. Zdraveite,
  Iskam da kandidatstvam sus proekt za evrointegraciata na romite vuv Bulgaria. Kude moga da polucha poveche informacia?

 3. Reply
  Ивайло Янков 02.09.2010 at 10:28

  Здравейте Тошка,

  Вие може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“,Мярка 312 с проект за финансиране за изграждане на къща за гости. Стига обаче да отговорите на основните критерии за допустимост. Подробна информация може да видите тук: http://novek.bg/wp-content/uploads/2009/09/Naredba-29.pdf

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 4. Reply
  toshka chonova topchieva 30.08.2010 at 13:16

  iskam da kandidatstvam s proekt za izgrajdane na kashta za gosti.Ima li takiva programi i kakvi sa iziskvaniqta

 5. Reply
  Михаил Георгиев 11.08.2010 at 14:30

  За съжаление, както авторите така и читателите не виждат истинския смисъл на тази промяна и възможността която се дава на предприемачите и фирмите да оперират своя бизнес чрез проекти. Ако това се осъзнаваше от автора на статията, тези въпроси моментално би ги изтрил 🙂 приятен ден и успех в преструкторирането на вашия бизнес !

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0