Порожанов: Засега вторите проби са отрицателни за чума по животните

Отговорността за обществената поръчка за закуване на препарати за болестта е на Агенцията по храните

Към момента вторите проби за чума (по дребните преживни животни) не дават позитивни резултати. Това каза днес пред bTV земеделският министър Румен Порожанов.

„Има над 8000 проби, които са взети в момента, те ще бъдат обработени до една седмица в 5 лаборатории, за да може да стане бързо тяхната обработка и да може да се предприемат поетапни действия за освобождаване от оборното гледане в тези 7 общини, които са под възбрана за движение на животните”, съобщи Порожанов.

„Вторите проби са пробите на целия 10-километров, разширен 20-километров, диапазон около селищата, в които имаше огнища, и това са на животните от тези селища. Защото в тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория, там бяха предприети мерки и, разбира се, след това бяха обезщетени до един всички земеделски стопани.

Така че, това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване“, заяви земеделският министър.

Чума имаше в България, потвърдено е от лабораторните проби, категоричен беше министърът.

„Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни в района на Шарково и другите две населени места имаше животни с клиника, включително с антитела”, припомни Румен Порожанов.

Той добави, че първите проби са стартирали юни, потвърдени през юли, над 400 проби първоначално са били изпратени и потвърждавани, както за Воден и за Кости, така и за Шарково, и още две села, имало е и потвърждение от френската лаборатория.

По темата за обществената поръчка за закупуване на препарати за тестване на чума при преживните животни, спечелена от компютърна фирма – която беше спряна, министърът каза, че премиерът е прав, тази поръчка не е била най-лицеприятната, която е можело да се появи и правилно е била спряна.

Поръчките се правят от Агенцията по безопасност на храните като юридическо лице. Отговорност носи този, който е допуснал грешка, в случая Агенцията по храните, коментира Румен Порожанов.

На въпроса дали ще поиска оставката на д-р Дамян Илиев, който оглавява агенцията, земеделският министър заяви, че това е комуникация, която ще се води с премиера. Всяка оставка е на дневен ред, когато има проблеми, добави той и уточни, че след поръчката не се е виждал с премиера.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0