Потвърден е единичен случай на антракс в област Търговище

Късно на 16 февруари ветеринарните служители към Българската агенция за безопасността на храните получиха потвърждение от Националната референтна лаборатория в София, че има единичен случай на заболяване от антракс на крава от ферма в търговищкото село Надарево.

Първият сигнал за болното животно е изпратен на 12 февруари на телефона на официалния ветеринарен лекар за община Търговище за внезапно умряло едро преживно животно в животновъден обект №7740-0063, намиращ се в село Надарево.

На същия ден животновъдният обект е посетен от д-р Станислав Христов и е установено, че се касае за крава, която е умряла внезапно, без да боледува и да й бъде провеждано някакво лечение.

Взета е тампонна кръвна проба от изтеченията от  животно и на същия ден е транспортирана за изследване в лабораторията в Шумен, придружена от писмо на д-р Станислав Христов – официален ветеринарен лекар за община Търговище.

На 14 февруари по телефона и с официално писмо е съобщено за възникнало съмнение за антракс при изследваната пробата и за изпращане на изолираната култура за потвърждение в Националната референтна лаборатория по „Туберкулоза и антракс” в НДНИВМИ – София.

Незабавно на същия ден е извършено епизоотично проучване в село Надарево  от началник отдел ЗЖ при ОДБХ Търговище и ОВЛ за общината, при което е установено, че в село Надарево не са констатирани случаи на антракс в изминалите 50 години. В селото се отглеждат 302 говеда, 33 биволи, 162 овце и 23 кози. В животновъдния обект със заболяването има 75 едри преживни животни, от които 60 бр. млечни крави, 15 телета до една година и 5 юници. Животните се отглеждат оборно-пасищно. Фуражът, с който се хранят, е собствено производство. Всички животни са в добро здравословно състояние;

Трупът на умрялото животно е обработен с хлорен вар, обвито с водонепропусклива материя (найлон), пак хлорна вар и загробен в трупосъбирателна яма, намираща се в гориста местност в землището на селото. Мястото ще бъде оградено и обозначено като опасно за хора и животни.

Извършено е механично почистване и дезинфекция с хлорна вар в помещенията за животни. За случая е информирана РЗИ Търговище. Изпратено е уведомително писмо до областния управител на Търговище и е проведена областна епизоотична комисия на 15 февруари. На следващия ден в 16,30 е получен протокол от изпитване с положителен за антракс резултат.

Още преди да се получи окончателния резултат всички възприемчиви животни в село Надарево са ваксинирани срещу антракс.

След направено епизоотично проучване ветеринарите са решили за целесъобразно да бъдат ваксинирани и 76 говеда в съседното село Осен.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0