По-добре да няма субсидии, убедени са от асоциацията на търговците на агротехника

БАТА АГРО 2017

“Една от основните цели на Асоциацията е да създаде нормален пазарен климат в сектора“, каза вчера при откриването на 10-то изложение БАТА АГРО Тодор Николов, председател на УС на Българската асоциация на търговците на агротехника. Според него за търговците е по-добре да няма субсидии за земеделска техника, защото така стопаните нямат грешни очаквания и могат реално да решават каква техника да закупят и кой е най-подходящият момент. Честата смяна на правителствата у нас също не влияе добре на пазара.

През миналата година Асоциацията отчита драстичен спад в пазара на техника у нас, спрямо 2015 г. Пазарът на комбайни е спаднал три пъти, а този на трактори с 33%. Актуалните данни към момента показват, че ситуацията през 2017 г. ще бъде същата. Според Тодор Николов на България й е необходима дългосрочна програма за развитието на земеделието. Въпреки стремежа си да отреагират на всяка пазара ситуация търговците трудно биха се справили със спрелия пазар.

„За да се подобри средната възраст на тракторите у нас в срок от 10 години трябва да се внасят годишно минимум по 3500-4000 трактора и около 800-900 комбайна. При прикачната техника още повече. Това обаче не се случва и никога не се случвало. Статистиките стават все по-лоши, въпреки че у нас влязоха немалко европейски средства“, коментира Тодор Николов.

По думите на председателя лошото състояние на парка прави неконкурентноспособна продукцията на земеделците. Това е така, защото, когато печалбата се харчи за допълнителен разход за поддръжка на машините, няма как фермерите да печелят.

Изключително важно е да не се създават административни пречки пред стопаните, за да могат те да движат бизнеса си напред. Според Николов системата за точкуване на проектите, свързани със закупуване на агромапини е безумна. „Залегналите вътре критерии за меко казано неадекватни“, коментира Тодор Николов

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0