По нова методиката ще се изчисляват разходите за доставки по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

детеМинистерството на земеделието и храните разработи методика, чрез която доставчиците на училищните схемиУчилищен плод“ и „Училищно мляко“ няма да могат да представят нелоялно формирани разходи.

Методиката е свързана с налагане на пределни ставки за всеки един продукт по двете схеми, която е базирана на обосновани икономически критерии (пазарна цена на продуктите, складови разходи, оперативни разходи – ток, вода и др., административни разходи – заплати, осигуровки, канцеларски материали и др., печалба). Методиката е изработена така, че да има възможност за своевременно адаптиране на цените спрямо пазарната конюнктура и нуждите на сектора.

По схема „Училищен плод“ досегашното плащане на порция с фиксирана ставка се заменя с плащане на реално доставено количество в килограми. За всеки продукт, включен в схемата, е изготвена ставка за възстановяване на разходите за доставен килограм, като ставките са без ДДС, който може да бъде възстановен отделно.

За всеки вид плодове и зеленчуци са установени минимални и максимални размери на доставяната порция. Доставчикът получава плащане, когато достави достатъчно количество продукти за осигуряване на минималния размер на порцията, а плащането е до размера на количеството, което е достатъчно за осигуряване на максималния размер на порцията.

 

По схема „Училищно мляко“ плащането ще бъде както досега на порция, тъй като доставяните порции са със специална разфасовка и опаковка. Както и досега доставяните кисели млека, сирена и кашкавали, трябва да са произведени по БДС. Новото е, че ставките на порция са диференцирани по продукти. В ставките не е включен ДДС, който може да бъде възстановен отделно.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0