През декември на бизнеса ще бъдат предоставени 72 млн. лв. по ОП РЧР

През декември на бизнеса ще бъдат предоставени 72 млн. лв. по ОП РЧР. Трябва да се затегне сериозно контролът върху спазването на трудовото законодателство и изваждането на светло на една голяма част от хората, които са в сенчестата икономика и хората, които работят все още без трудови договори, които са извън цялостната социално-осигурителна защитна мрежа, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Дефицитът в осигурителния институт е доста сериозен. Затова заедно с други институции трябва да се предприемат кардинални мерки. Министър Младенов каза, че е разпоредил проверки в цялата страна за проблемни предприятия, където има сигнали от работници и служители, от синдикатите, за да може да се установи кой върху какви пари се осигурява и в крайна сметка с колко се ощетява държавния бюджет. Той призова работниците и служителите да бъдат по-дейни, да сигнализират Инспекцията по труда, за да може, защитавайки техните права днес, да имат възможност след години да получават едни по-достойни пенсии.

Според министър Младенов трябва да се санкционират тези работодатели, които не спазват трудовото законодателство, които са нелоялна конкуренция и ощетяват държавния бюджет, а от друга страна трябва да се търсят механизми за поощряване на тези работодатели, които са в бялата икономика.

Тези въпроси трябва да вървят паралелно и в момента в антикиризисния щаб, създаден към Националния съвет за тристранно сътрудничество, се работи върху създаването на стимули за бизнеса в условията на икономическа криза, например четиричасово работно време. Тотю Младенов каза още, че по Оперативна програма „Човешки ресурси” има заделени 72 млн. лв., които още от декември ще започнат да се дават на бизнеса. Според него, ако не се поемат конкретни ангажименти от трите страни – от бизнеса, от синдикатите и от държавата, няма да се постигне голям ефект.

Една от мерките, които се дискутират в момента, е намаляването на осигурителните вноски, за да останат повече пари в бизнеса, да запазват хората, да не ги оставят на Бюро по труда, каза още той. „Ще искаме гаранции от работодателите, че тези пари ще ги изразходват точно за това, а няма да ги използват за нещо друго, което няма да има ефект на пазара на труда. Нашата цел е да накараме всички еднакво да спазват закона”, добави министър Младенов.

Източник: Euro Funds

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0