Приема на проекти по мярка 311 и мярка 312 през 2013 година – бомба със закъснител

Преди две седмици приключи приема на проектите по мерки 311 и 312. И то какъв прием – истинска суматоха. Станахме свидетели на това, как се организираха списъци от самите кандидати пред областните структури на Разплащателна агенция още в ранните части на деня. В град Пазарджик например имаше хора, които в първия ден на прием пазеха ред от 4:00 сутринта. В Пловдив пък охраната на разплащателна агенция не пускаше различни хора от самите кандидати в сградата. През първите два дена на приема се входираха най-много проекти – приблизително 350 общо по двете мерки, като през следващите дни нещата се успокоиха. Първенци по най-много входирани проекти са област София, Благоевград и Бургас. (за сега няма да изнасяме точните цифри, тъй като все още се обработват проекти). Местните звена имат заповед, с която до 20то число този месец (юни) трябва да приключат документалната проверка и да изпратят всички проекти в централно управление.

И този път ни направиха впечатление някои пропуски в единната обработка/прием на проектите. Различните областни агенции се разминаваха в изискванията за прием на проекти, като на места се стигаше до такова издребняване от страна на експерти, приемащи проекти, граничещо с пълна некомпетентност. Например в областната разплащателна агенция – София, експерти поискаха присъствие на двамата управителя на фирмата-кандидат, при положение, че в Търговски регистър, се вижда ясно, че те могат да управляват заедно и поотделно. Стигаше се до абсурди, в които експерти изискваха оригинали на договорите с доставчици да останат при тях – в противен случай отказваха да приемат проекта. Друг проблем, който говори за голямата некомпетентност на проектите беше непознаването на вътрешните наредби, работата с референтни цени и пр.

Друг тенденциозен проблем, който се очерта като бомба със закъснител е подготовката на проекти от експерти. Проблемът идва от там, че кандидатите не са запознати с принципа на работа на програмите и факта, че след приема на проекта в областното звено, то той се изпраща в София, където се случва реалната проверка, одобрение и не на последно място управление. Това включва всички промени по време на изпълнението на проекта, анекси, междинни и окончателни плащания, технически проверки и отчитане. Реално областните разплащателни агенции изпълняват функцията на поща. Точно тук идва и задействането на тази бомба – станахме свидетели как много хора, идват разочаровани в нашия офис, защото са се подвели при първоначалната подготовка на проектите от някой местен консултант или още по-зле, държавен експерт, който им е обещал да “уреди” нещата. Уреждането обаче се свежда до безпроблемното входиране на проекта в областната разплащателна агенция. Това обаче съставлява не повече от 5% от работата по един проект. И така главоболията за пишман кандидатите тепърва започват. Това е причина и много голяма част от проектите да не бъдат одобрени или дори одобрени, въобще да не се реализират. И най-здравите нерви ще бъдат разклатени, ако в рамките на 1 седмица ви разходят 3 пъти до София за да внесете някакви обяснения, а вие например живеете във Варна. Но разбира се всички тези неща се осъзнават в последствие.

Разбира се имаше и много ентусиасти, които са се опитали самостоятелно да подготвят своите проекти. Кандидат, който тепърва се сблъсква с изпитанието „подготовка и входиране на проект”, може съвсем спокойно да се изгуби в тази суматоха – дали заради неизрядни документи с несъответстващи дати, липсващи подписи, или защото просто не знае какво предстои. Ето тук на преден план излиза ролята на качествените консултанти, чиято мисия е да минимизират всички тези рискове покрай неодобрението и връщането на един проект и разбира се да доведат вашата бизнес идеята до успешен край.

Съвсем скоро ще направим обобщение за броя на входираните проекти по мерки, както и ще Ви дадем повече информация относно разпределението на бюджетите по мерки и проекти. Ще ви информираме и за това какви са нагласите във Фонд Земеделие относно вероятността за още един прием в края на годината, както и възможността за 10та нотификация с цел удължаване сроковете на бъдещите договори по входираните проекти от тази сесия и през 2014 година, каквито са нашите реални очаквания.

 

99 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 30.08.2013 at 15:49

  Не е проблема в регистрацията на фирмите, като земеделски производители ако са направени коректно! Проблема е,че има такива, които не са направени по правилата, което ги прави не допустими, тъй като не са ЗП, а са чисто и просто обикновени фирми.

  Няма как да приема, че повечето „колеги“ и прочие…. са подвели хората да си направят ЕТ, които не отговарят на изискванията на наредба 30., но както се казва „всеки си носи кръста“…

  Благодаря, Ви че така коректно дебатирате по темата! Винаги се радвам на хора, като вас, които засягат важни неща.

  Чест и почитания!

 2. Може би не сте ме разбрали правилно или аз не съм успяла да обясня!
  Съгласна съм напълно с Вас.
  Не знам какво точно имате предвид под “неправилно регистриране на ЗП”. Ако е регистриране, за да стане дадена фирма подходяща за кандидатстване, чийто собственици и идея си нямат от земеделие, то не бяха ли всички консултантски фирми / в едно с вашата/, които тръбяха, че имат “годни” за проекти фирми? Не искам да засягам никой, най-малко Вас/, но всичко е в такава каша, че просто си нямам идея как може да се вкара в ред, в почтенност всичко това! Българина все ще измисли как да си купи автомобил за 200 К , за да “вози” туристи из Родопите, а тези които наистина искат да направят нещо … таковат супата ;). Поздрави!

  • Reply
   Георги Петров 24.09.2013 at 21:17

   Г-жо Минева,уверявам Ви че,”некоректните фирми”са точно тия които консултантите продават на кандидат купувачите.И ще се радвам ако наистина тези фирми бъдат отхвърлени.Не е редно един бенефицент който не знае какво е земеделие, да си купи такава фирма от някой и веднага да иска пари от Европа.За тази процедура сезирах МЗХ и ЕК още в началото на 2013 г.Надявам се да има успех.

 3. Здравейте!
  Опитах се да получа повече информация за „Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски програми“, но сайта е недовършен и напълно безполезен.
  Какво ще рече не коректен проект? Щом са успели да го входират означава, че отговаря на критериите за допустимост. Това да ли е коректен или не няма значение според мен, защото КОЙ може да определи дали е така? За Вас и нас е така, но за други не е. Не е ли източване хилядите къщи за гости, които се построиха и се ползват само от собствениците с мотива, че “няма работа”? Тогава да жалим и тези проекти. А коректно ли е да се бавят с месеци, а преди и с години коректни проекти? Има наредба и тя трябва да се спазва и от ДФЗ и от бенефициентите в последствие! Тях кой ги проверява? Минават месеците и после ще искат пак бумащина, която веднъж вече е подадена от нас коректно, а забавена заради фонда става невалидна и т.н. и т.н. Започваме да си задаваме въпроса има ли смисъл всичко това? Ако няма договори до края на септември, документите свързани с договори за изпълнение и др. ще трябва да се предподписват и това означава, десетдневки, брбр и до края на годината забравете за договори. Като подпишеш декември месец, а е трябвало юли или септември ще строиш ли през зимата? Не! Вече си назад с времето с поне 5-6 месеца и те така! Успех на всички ! Нещата ще се оправят / поздрав с песента на Графа ” Ха дано, ама …”/!

  • Reply
   Ивайло Янков 30.08.2013 at 14:11

   Г-жа Минева,

   По отношение на сайта на асоциацията, той в момента е в разработка и поради тази причина не може да се запознаете подробно с целите и идеите и.

   По отношение с некоректните проекти, няма как да се съглася с вас напълно по няколко причини:

   Коректността на един проект/и се определя от неговата допустимост по критерии разписани в съответните наредби. Има обаче определения, които могат да бъдат тълкувани по различни начини, поради тази причина асоциацията е изискала от компетентните институции, като НАП, СТАТИСТИКА, МИНИСТЕРТВО НА ИКОНОМИКАТА И ЕНЕРГЕТИКАТА – РЕСОР ТУРИЗЪМ, МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ – РЕСОР С ИКОНОМИЧЕСКО НАПРАВЛЕНИЕ да се произнесе по тях. Или иначе казано, тези, които са проявили „тарикатлък“, като са се регистрирали неправилно, като земеделски производител или тези, които кандидатстват за коли над 200 000 лева, да разхождат туристи, моите извинения, но не мисля, че е правилно. ДФЗ е прилагащ орган!, което означава, че е длъжен да се съобрази със становищата издадени от компетентните за тази цел институции.

 4. Здравейте г-н Янков,

  имате ли информация как вървят проектите по мярка 311?
  И кога най вече ще имаме резултат?

  • Reply
   Ивайло Янков 28.08.2013 at 9:35

   Здравейте Джуни,
   В момента има постъпили много жалби, тъй като има доста проекти, които са некоректни! Ние, като представители на „Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски програми“ сме входирали официални становища от институции, с които ДФЗ трябва да се съобрази и да вземе незабавни мерки за отстраняването на не коректните проекти, които източват програмата. Въпреки това мисля, че до края на септември ще има резултати по Мярка 311.

 5. Здравейте г-н Янков,
  Интересува ме след колко време ще имаме краен резултат за проектите по мярка 311, защото се носят слухове, че до 15 септември ще има подписани договори, а Вие какво мислите?

  • Reply
   Ивайло Янков 12.08.2013 at 10:29

   Здравейте Джуни,
   В момента е направен предварителния ранкинг , който може да се промени. Към този момент не мога да кажа със сигурност, че до 15 септември ще се подписват договори.

 6. Здравейте!
  Проекти подадени в посочената рамка от време с 55 точки ще бъдат ли разглеждани или над 55 точки?

  Благодаря!

 7. Извинявам се, забравих да спомена, че става дума за мярка 311!

  • Здравейте Джуни,

   Това, което излиза в системата на ДФЗ към момента е текущо ранкиране. До официалните резултати има още време, тъй като се очаква да има отпаднали проекти, както и евентуално търсене на допълнителен бюджет за да може да се финансират повечето проекти. Моля следете нашия сайт за повече и по подробна информация.

   Ние от своя страна следим развитието на ранкинга и всичко, което се случва около него. Това е което мога да кажа към този момент.

 8. Здравейте, г-н Янков,
  Какво означава “ЗАБЕЛЕЖКА: В момента се разглеждат проекти с над 55 точки от ранкинг, подадени до 17:27:14 ч. на 16.05.2013 г.” ? Имаме ли шансове за одобрение тези проекти, които сме вкодирали след 17 май, или ще се гледат само тези до 16.05.2013г.?

 9. Reply
  Цветелина 26.07.2013 at 13:44

  Кога се очаква да излязат резултати от оценката на подадените проекти? И каква информация ще бъде изнесена- списък на сайта им, ще бъдат уведомени всички одобрени кандитати или др?

  • Reply
   Ивайло Янков 29.07.2013 at 9:15

   Здравейте Цветелина,
   В монета започва така нареченото ранкиране на проектите по Мярка 312 и Мярка 311. Това означава, че има повече проекти от колкото пари има за тяхното финансиране. Ако проекта Ви има достатъчен брой точки ще се разглежда и ако има нещо неясно ще получите „десетдневка“ за отстраняване на нередностите и/или неясноти по самия проект.

 10. Reply
  Ивета Петрова 09.07.2013 at 14:02

  Ивайло, благодаря за отговора. Ще помоля да съгласувате с архитекта, с когото работите. Предстои ми закупуване на земя за този проект и е важно да знам колко площ ми е необходима.

  • Reply
   Ивайло Янков 09.07.2013 at 14:38

   Здравейте Ивета,
   Нали разбирате, че това са неща, които няма как да бъдат съгласувани просто така на база едно запитване. Разбирам Ви, че предстои закупуване на имота, но няма как да съгласувам нещо, което немога да обясня.

 11. Reply
  Ивета Петрова 08.07.2013 at 15:35

  Здравейте, бих искала да се възползвам от мярка 312 за стартиращ бизнес, изграждане на дом за стари хора. За използване на максималната субсидия от 400 хил лв сградата колко хора би могла да обслужва и съответно на изискванията за мин. площ за обитаване на едно лице, земя с каква площ ще ми е необходима за този бизнес? Благодаря.

  • Reply
   Ивайло Янков 09.07.2013 at 13:49

   Здравейте Ивета,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 311/312, стига дейността да се развива на територията на някоя от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310
   Относно другите въпроси няма как да Ви дам отговор!

 12. Reply
  Петя Добрева 29.06.2013 at 21:56

  Здравейте,искам да Ви попитам има ли програма,която финансира изграждането на ФЕЦ,само че на вече съществуваща фирма с над 10 човека персонал?

  • Reply
   Ивайло Янков 01.07.2013 at 15:37

   Здравейте Петя,
   За съжаление исканата от вас дейност не може да бъде финансирана по програма за безвъзмездно финансиране тъй като към момента е забранено да се входират проекти за изграждане на ФВЦ.

 13. Здравейте, не смятате ли, че тези условия за точкуване на проектите са дискриминационни :

  – Проекти, по които кандидат/ползвател е жена
  – Проекти представени от микропредприятия, физически лица и ЕТ на
  възраст между 18 и 40 г. включително

  Каква е логиката да се дава предимство на проект подаден от жена ?!?

  • Reply
   гергана тончева 31.07.2013 at 13:24

   Ако се подходи статистически към въпроса заетоста на жените и заплатите които получават са по низки от тези на мъжете . Жените освен че работят ,се грижат за децата и съпрузите си .готвят чистят и т.н.В България ние го приемаме за нормално .То е нормално но си е втора работа. В евросъюза се опитват да уеднаквят възможностите на жените за независимост финансова ,физическа и умствена . По тази причина ,за да не се дискриминират жените и за да им се даде възможност, независимо от това че са по обременени , да участват в обществения живот и да са финансово независими .В италианския парламент имат процент за кандидатури на жени ,има програма специално за подпомагане на женски фирми – сопственик и работнички .Според мен е много добра идеа . Напротив не са дискриминационни посочените точки

  • Reply
   Ивайло Янков 28.06.2013 at 9:21

   Здравейте Пламен,
   Предполагам, че се базират на определена евро директива, която иска да има равенство между половете, но каква е точно логиката не мога да Ви кажа. Това са правилата и ние се съобразяваме с тях.

 14. Здравейте!
  В Габрово подадох своя проект по м.311 в първия ден от прозореца. Преди мен имаше 2 фирми, които ги върнаха за елементарни неща – липса на докумети от списъка. За целия ден бяхме 4 фирми /вкл. върнатите/.
  Излезе информация на сайта на ДФЗ, че проектите са около 750 по м.311 за този период.
  Според Вас бюджета ще бъде ли достатъчен за всички входирани проекти?
  Успех на всички!

  • Reply
   Ивайло Янков 25.06.2013 at 13:27

   Здравейте г-жа Минева,
   Към този момент не можем да кажем с точност дали ще има пари за всички! Това, което мога да кажа на база постъпилите проекти и обявените бюджети, се очаква да има ранкиране. Очаква се да бъде добавен допълнителен бюджет към Мярка 311, но това е се основава на слухове! Има много проекти, които са „не добре направени“, както и доста допуснати грешки при регистрациите, като земеделски производители. Какво ще стане ще видим скоро. Все още не са постъпили всички проекти в централно в София, за да започне подготовката за ранкинг, както и яснота и колко проекта ще отпаднат.

1 2

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0