Финансиране на ВЕИ технологии – програмата Solar Express на EX-IM Bank отблизо

За 3 дни София ще се превърне в място за среща между експерти и инвеститори от Югоизточна Европа, работещи в сектора на зелената енергия

За 3 дни София ще се превърне в място за среща между експерти и инвеститори от Югоизточна Европа, работещи в сектора на зелената енергия. Седмият конгрес и изложба за eнергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници ще се проведат в периода 13-15 април, в ИЕЦ, София. Над 80 лектори и 200 изложители от над 28 държави ще представят най-новите практики и технологии. Основни теми в конгресната програма са: финансиране, енергийна ефективност и децентрализирана енергия, ВЕИ електричество и интелигентни мрежи, енергия от отпадъци.

 

Timothy Kim от US Export-Import Bank САЩ е лектор в конгреса и ще ни представи програмата Solar Express.

Timothy Kim, US Export-Import Bank, САЩ

Timothy Kim, US Export-Import Bank, САЩ

 

 

 

 

 

  • Можете ли да ни кажете повече за програмата Solar Express?

Програмата Solar Express бе стартирана през април 2010 г. на Годишната конференция на Ex-im bank в САЩ. От самото начало нашата цел беше да популяризираме американския износ на соларни панели, осигурявайки критично дълготрайно финансиране на чуждестранни кредитополучатели. Обикновено финансираме при завършване на проект посредством директен заем или чрез банкова гаранция в щатски долари или съответно посредством нефинансова институция. В зависимост от рисковете на проекта, можем да осигурим условия в срок до 18 години.

Обикновено търсим чиста стойност на имущество от 25%, от които 15% в брой се прилагат към американското произведено съдържание. Особено привлекателна особеност е финансирането на местните разходи – всякакви разходи, свързани с проекта (напр. дългове и данъци, транспортни разходи, монтаж и труд и др.), които са придобити на местно ниво, могат да бъдат финансирани до 30% от щатската сума по договора. Освен това, търсим съотношение на покритието на обслужването на дълга от 1.5 пъти, въпреки че отново бихме проявили гъвкавост, докато спонсорската подкрепа и критичните договори (напр. EPC/O&M, за продажба и др.) не се нарушават.

Докато горепосочените елементи са главни за програмата, достатъчно е да се каже, че има други особености, които ще се радвам да обсъдя с участниците. Започваме да преглеждаме други форми на проекти с по-малък мащаб, свързани с възобновяеми източници, а именно малки ВЕЦ, вятърни централи и електрически централи на биомаса.

  • Каква дейност развива Exim bank на Балканите?

Ex-im bank на САЩ е финансирала американски износи към Централна и Източна Европа за последните почти 75 години. Всъщност една от най-ранните ни сделки беше финансиране на продажбата на пшеница от САЩ на Съветския Съюз. Разбира се, нещата са се променили оттогава, но Ex-im bank винаги е била готова да се намеси в интерес на чуждестранни компании, които купуват стоки, произведени в САЩ. Давам ви идея – от 2005 г. сме финансирали стоки на стойност повече от 500 милиона долара за Централна и Източна Европа, вариращи от минни, транспортни, селскостопански и инфраструктурни продукти. Само между България, Босна и Херцеговина и Черна гора настоящата експозиция на нашата банка възлиза на над 50 милиона долара. Специално за България бяхме инструмент за финансиране на ядрената електроцентрала в Козлодуй със Citibank през 1999г. за около 80 милиона долара. Макар и да сме ограничили дейността си в региона през последните 10 години, ние отново следим внимателно за възможности, които биха били от полза и за американски, и за чуждестранни компании.

  • Защо участвате в конгреса?

Наскоро разгледахме отблизо финансирането на възобновяеми енергийни и екологични стоки в този район поради две ключови причини: първо ние вярваме, че тези държави, които се присъединиха към ЕС след 2000 г. се подготвят да променят начина, по който произвеждат и консумират електричество, което означава изместване на по-геополитически зависими форми на изкопаеми горива; второ, ние вярваме, че стабилни притоци на капитал заедно с голямо количество технически талант, присъстващи в региона, ще доведат до постоянен растеж на брутния вътрешен продукт.

Затова участието ни в конгреса е важно за изпращане на правилното съобщение до участниците от индустрията – че сме готови да разгледаме тези заявления за проекти, свързани с възобновяемите енергийни източници и околната среда, които използват висококачествени американски продукти. Докато ние трябва да се грижим и за управлението на пазарните рискове, се надяваме, че чрез ангажиране на участниците в Конгреса, и те, и ние ще научим по нещо ново един от друг и ще изградим основа за силни бъдещи работни взаимоотношения.

Организатор: www.viaexpo.com

Преференциални цени за ранна регистрация в Конгреса до 13-ти март

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0