Провалиха ли МЗХ и ДФЗ мерки 311 и 312?

От подаването на заявленията по мерки 311 и 312 измина една година, изпълнена с напрежение, несигурност, непрестанно очакване и липса на адекватна информация от страна на отговорните органи и властимащите. Една година от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и управниците му търсеха решение на един нагъл и скандален казус – как да предотвратят изтичането на европейски средства, предназначени за икономически растеж на селските райони на България, за проекти, целящи единствено лична облага и задоволяване на собствени интереси на група от хора със съмнителен морал и желание да си закупят само и единствено някакво моторно превозно средство.

В продължение на осем месецаот Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски Програми (БАБЕП) осъществихме множество срещи и разговори с ресорни министри и представители на Министерски съвет, десетки писма до МЗХ, ДФЗ, МИЕ, Министър председателя, Президентът и дори Европейската комисия; направихме редица предложения и препоръки, интервюта в медии и публични изяви, но както изглежда „Кучетата си лаят, керванът си върви“. Свидетели сме на поредното своеволие във Фонда. Ръководството за пореден път не се съобразява с указания на Управляващия орган на Програма „Развитие на селските райони“ (МЗХ) и предприема действия, целящи финансиране на скандалните проекти за луксозни джипове по Мерки 311 и 312.“ – коментира Председателят на БАБЕП, Ивайло Здравков.

След малко повече от една година чакане ДФЗ проведе няколко ЕКОП-а (Експертна комисия за осигуряване на прозрачност) – процедура предхождаща подписването на договор между кандидатите за евро средства и ДФЗ, от които става ясно, че е на лице огромен конфликт между ДФЗ и Министерство на земеделието и храните. Няколко обстоятелства, които се случват за първи път будят дълбоки съмнения и трудно подлежат на рационално обяснение:

Забавяне повече от година съкращава срокът на изпълнение

Всички инвеститори, които сключат договор тази година ще имат около година да изпълнят своите проекти. До 15 юли 2015 година всеки кандидат ще трябва да подаде заявка за окончателно плащане до ДФЗ. Това подлага на огромен риск всички инвестиционни проекти, тъй като инвеститорите на практика ще имат по-малко от година да осигурят финансиране и организират строителството и всички дейности по реализацията на техните инвестиции. Не е за пренебрегване и факта, че в нашите географски ширини има няколко месеца в които строителните дейности са много трудни и дори невъзможни. За всички тези неволи, разбира се, бенефициентите нямат вина. Вината пада единствено и само над ДФЗ поради тоталното неспазване на сроковете, определени в наредбите.

Финансиране за директно закупуване на моторни превозни средства

След като многократно Министър Греков, Зам-министър Гечев увериха, че нито едно евро от Програмата няма да бъде похабено нецелесъобразно, ръководството на Фонда вместо да отхвърли проектите издаде заповед те да бъдат финансирани с ограничение до 47 000 лв., стъпка, която от Европейската комисия бяха посочили за неподходяща, тъй като тези средства няма да бъдат възстановени на страната ни.

На своя глава ДФЗ реши да даде приоритет на тези проекти и финансира всички коли, джипове, яхти и пр.Ограничението ще се прилага единствено и само по отношение на МПС. По този начин скандалните яхтиисамолети ще се финансират на 100%, а скъпите автомобили са ограничени до 47 хил. лева. Това доведе до незабавна преработка на проектите от страна на съмнителните кандидати, които вместо да кандидатстват за 2 луксозни джипа, промениха проектните си предложения и входираха проекти за по 15 мотора, джета, ATV-та и т.н. По този начин запазиха стойността на проектите си, като същевременно получават максималната субсидия по мерките от 200 000 евро. Сред кандидат-проектите в ДФЗ пристигнаха и преработки от проекти за МПС в проекти за интернет сайтове за по 200 000 евро. Всичко това се случва след като официално всички ресорни министри и зам.-министрисе изредиха по всички медии да убеждават обществеността, че нищо подобно не може да се случи под тяхното зорко наблюдение. Проблемът е, че новата ситуация в факт и една значителна част от европейските средства ще потънат завинаги в небитието и джобовете на близки до Фонда бивши служители и лица със съмнителен морал. Вероятно такава е била и изначалната цел на МЗХ и ДФЗ. От БАБЕП не си обясняваме по друг начин упоритото нежелание на ръководствата на двете институции да решат проблема още в неговия зародиш и да лишат от приоритет тези проекти. Ако бяха взели решение да отнемат точките за интегриран селски туризъм на проектите за явно не-селски МПС, досега вече щяхме да се радваме на поне един построен етаж от къща за гости, хотел, почивна станция или друг обект за отдих и почивка на село. Ето как едно лошо управленско решение доведе до подобряване на изобретателността за нови схеми и далавери за милиони с евро пари.

Решението за договориране на проектите на 100% от бюджета

За първи път от работата на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. се взима толкова лошо управленско, а вероятно и политическо решение. Досега практиката бе да се договорира поне 120% от наличния бюджет, на база на статистиката на одобрени и съответно изпълнени проекти. Тази практика даваше възможност при бюджет за 100 проекта, да бъдат одобрени 120, тъй като чисто статистиката сочи, чеобикновено 20% от одобрените проекти не се реализират. Ако управниците действаха по-далновидно, точно в този финален етап на Програмата, можеха да договорират 130% – 150% от наличния бюджет, поради наближаването на крайния срок за изпълнение на проектите – 15 юли 2015 година и евентуалния провал на повечето проекти, които все още не са стартирали своето изпълнение. Това ни навежда на два извода – или ръководството на Фонда не го е грижа за частните мерки, или като цяло не им се занимава, тъй като осъзнават, че съвсем скоро няма да са там и тежките последствия от тези решения ще се поемат от следващите управници. В този контекст, на този етап бихме могли само да мечтаем за поемане на персонална отговорност от страна на управлението на ДФЗ.

Какво още можем да направим?

От Българска асоциация на бенефициентите по европейски програми молим всички български инвеститори, които през 2013г. са подадали заявления за получаване на финансова подкрепа от Държавен фонд „Земеделие“ по Мярка 311 – „Разнообразяване към неземеделски дейности” и Мярка 312 – „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” на Програма за развитие на селските райони, да изпратят до Асоциацията (обикновена, електронна поща или чрез куриер) следните данни относно планираните от тях инвестиции:

 

 1. Име на кандидата;
 2. Кратко описание на проекта;
 3. Размер на инвестицията;
 4. Размер на инвестицията, за която се кандидатства;
 5. Колко работни места ще генерира проекти (преки и не-преки);
 6. Телефон и електронна поща за обратна кореспонденция.

Целта на така събраната информация е подготовката на писмо,  с което ще отправим следните предложения:

 1. Проектите за директно закупуване на превозни средства да не се третират като проекти свързани с интегриран селски туризъм.
 2. Прехвърляне на средства от Гаранционния фонд в мярка 311 и 312 по аналогия на прехвърлянето на средства към  мярка 121.
 3. Да бъде направено наддоговориране с 30% от бюджета.

Изтеглете работна версия на писмото, което БАБЕП подготвя от тук.

Молим да изпращате информацията с подпис от официалния представител на дружеството и печат до офиса на БАБЕП на адрес:

Бул. Гоце Делчев №100, бл.22, вх.Г, офис 21
София, 1000

Или сканирана на info@babep.org

Очакваме Вашето съдействие!

От БАБЕП остава да се надяваме, че следващата управа на Фонда ще работи по-усърдно в интерес на българските предприемачи и земеделци, а не толкова против тях.

 

Tags:

91 Comments
 1. Ето това е най – големия проблем, че тези програми са правени от хора като г-н Попов – не били за „бедни“ хора. За да може бедните да стават още по-бедни и когато решат да постигнат нещо макар и да взимат кредити при опита си да успеят, най различни „правила и наредби“ ги „убиват“. И естествено отново тези с парите да се пълнят с още и още…

  • И това за бедните е факт. Как ще изпълниш договор за 200 хил. евра ако си от с. Сапунджиево и банката ти иска ипотека, а ти си с имот от 10 хил?

 2. Не казахте кога сте си входирала проекта.

 3. Reply
  Георги Петров 23.06.2014 at 18:05

  Г-жа Великова,искрено ви пожелавам проекта Ви да е сред одобрените до края на месеца.Начина по който сте описали изминалия път …..просто нямам думи е 1 към 1 с моята действителност и мъки ,блъскали се с бюрокрацията на България още от 2006 г.
  И пак ще си изложа мнението ,че грешката ви е в консултанта.
  УСПЕХ

 4. Подал съм в първата минута на първия ден. Имам отговор на зададен въпрос, че съм включен в групата за екоп тази седмица. Официален отговор. Изхарчил съм повече пари от вас в работещ бизнес.
  Не разбраха хората, че тези програми не са за „бедни“ хора, защото изискванията не са за тях. Пак казвам, че нямам спор с вас. Съгласен съм с всичко, но се съобразявам. Под добавяне на точки имам предвид да се съобразявате с наредбата и да направите всичко възможно да са повече. Нямам одобрение, но и да нямам проекта ще го правя.

  • Аз също не споря с Вас. И ние ще направим нашия проект, но няма да се откажем от правото да кандидатстваме и получим финансиране, не за друго, а защото проекта ни е свързан с култура и образование – там, където не искат да дават пари. Успех Ви желая!

 5. Предполагам, че сте по м.312 където 55 т. не са достатъчни. Аз съм по м.311. Ще ми стигнат.
  С всичко, което пишете съм съгласен!
  Мисълта ми е че никой не ви е виновен за липсата на точки. Можехте да добавите някоя друга точка, но е по- лесно да мрънкате и да обвинявате всички! С мърморене проекта одобрен ли ви е?

  • Reply
   Великова 23.06.2014 at 16:22

   И ние сме по 311, как сте сигурен че ще Ви стигнат, доколкото разбирам от отговора Ви, нямате одобрение до сега? И след като до края на юни трябва да се приключи с разглеждането на проектите. Не Ви разбирам. И ми е интересно да ме посъветвате как можеш да си добавиш някоя и друга точка, при положение,че категорично е описано за кое колко точки се дават? И при условие, че съм направила вложение от няколко десетки хиляди евро, че съм минала цялата мъка по вкарване в регулация, разработване на архитектурен проект, че съм платила на архитекти, общини, енерго, вик, овос, пътно и където се сетите още, как с лека ръка да загубя всичко това, и да приема да правя още безумни разходи и да хабя нерви с чиновници? И ако съм аз, хайде, да махнеш с ръка и да кажеш – изолиран случай, но тези СУБЕКТИВНИ критерии обричат на неуспех много стойностни проекти. Няма лошо, ако Вашето МПС логично е част от Вашия бизнес, но ако нямате дейност в населеното място, а искате с джип за 200 000 евро да разкарвате по голите баири някакви туристи, при куп още явни предпоставки за злоупотреба? Много може да се говори, но мястото трябва да е публично, да има широк обществен дебат при обсъждане на наредбите и критериите към тях за новия програмен период. И трябва всички ние да искаме да бъдем част от този дебат, да се чуе гласа на хората, които реално правят икономиката на тая държава, които искат и могат да са икономически независими. Защото сегашните и всички предишни не искат да има такива хора, защото като си независим, не могат да те купят…

 6. Много нерви и енергия хабите тук, а не сте изхабили при подготвяне на проекта си за ранкинг! Нито защитавам метода на оценка, нито критериите. Просто са написани в наредба и който не се е възползвал страда. Аз съм с 55 точки, защото не съм ЕТ. Това е най- безумната форма, че и с приоритет. Тъпо! Обвинявате за неща, за които е необходимо да се съобразява човек. Има безумни неща и субективни в наредбите, но има и във всички закони. За това сме на това положение. Аз не съм съгласен да се дават пари за директно закупуване на МПС и то с приоритет! Имам в проекта такова, но ми е необходимо! Какво да сторя- да Ви се извиня ли? Спазил съм наредбата и чакам ЕКОП!

  • Reply
   Великова 23.06.2014 at 15:45

   Е, г-н Попов, и одобрен ли Ви е проекта? И ние сме с 55 точки и какво от това ? Получихме писмо за допълнителна информация, изпълнихме ги, предадохме ги в срок – това беше преди два месеца и от тогава – мълчание ? А първо – какво значи да си изпълниш проекта за ранкинг ?! Правейки си точно сметката да бъде дружеството ново, създадохме нашето в края на 2009, трябваше да има прием в рамките на следващата 2010 – нямаше, после – прави нова фирма, прехвърляй проект и отново разходи и пак – недомислиците на пишман управляващи – сега ще има прием, сега няма да има .. Е, как си правиш фирмата според ранкинга?!? Освен това СОБСТВЕНИКА на дружеството е ЖЕНА ДО 40г., но управителя е мъж. Пък точки се дават, ако управителя е жена до 40г.!? Логика ? Може ли управителя да направи нещо, за което собственика не го е упълномощил?! В този фонд и не само там – навсякъде – само се търсят начини как да се пречи, а не да се съдейства НАИСТИНА РЕАЛНИ, РАБОТЕЩИ проекти да се случват. И то не е само по ПРСР, по всички линии, където има европейски пари за усвояване е така. Не сте ли убеден? Крайно време е всички активни хора да гледаме на проблемите в държавата като общи, защото рано или късно последиците са за всички ни, независимо дали имаме отношение или не. Бъдете жив и здрав!

 7. Reply
  Великова 23.06.2014 at 12:58

  За всички, които сте против да се борите за яснота и прозрачност : Кое според вас е по-важно – ЕФЕКТИВНОСТТА НА ЕДИН ПРОЕКТ, ИЛИ СУБЕКТИВНИТЕ КРИТЕРИИ ЗА ТОЧКИТЕ? Как ще коментирате случай, при който
  1. проект вече веднъж кандидатствал и приет през 2011, после не „стигнал“ бюджета и проекта отхвърлен точно поради недостатъчен бюджет,
  2. има право да кандидатства отново ;
  3. кандидатства, но не може никога да има 65 точки;
  4 вложени са собствени средства 50 хил. евро, вложено е време над 1 година за всички процедури по ЗУТ
  и НЕ Е ГЛЕДАН, ЗАЩОТО НЯМА 65 ТОЧКИ ?!? НЕЩО ДА КАЖЕТЕ ВСИЧКИ ОНИЯ, КОИТО ЗАЩИТАВАТЕ ТЕЗИ БЕЗУМНИ КРИТЕРИИ?
  ЗАЩО ЕТ ДА Е ПРИВИЛЕГИРОВАНО ? КАК ЩЕ СИ РЕАЛИЗИРАТЕ ПРОЕКТ ЗА МИНИМУМ 200 000 ЕВРО, БЕЗ ПОДКРЕПА НА СЕРИОЗНИ ФИНАНСОВИ ИНСТРУМЕНТИ? ОСВЕН АКО НЕ СТЕ ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ И НЕЩАТА ВЕЧЕ НЕ СА УРЕДЕНИ И ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПОЛУЧАТ ЕДНИ ПАРИ?!??

 8. Твърдо против!!!

 9. Reply
  мярка311/312 22.06.2014 at 8:49

  Явно всички са си заложили по нещо и за това така реагирате! Искам да ви кажа, че нямам нищо против това, че има заложено било то АТВ, кола за обслужване на хотели, къщи за гости, механи и др. Те ще бъдат допълнителна част към вашата основна дейност и ще ви одобрят. Но проекти които са само за директно закупуване на МПСта /лукс/ нямат място в развитието на селския туризъм! Смятам също, че хората от БАБЕП са добре осведомени /все пак всички влизаме и четем новини от страницата или форума им/ и не биха предприели в друг случай такива крайни мерки!

  • Reply
   Георги Петров 22.06.2014 at 10:13

   И аз съм против директно закупуване само на МПС та,но силно се надявам да няма нито един одобрен подобен проект.

 10. 55 точки стигат за да си от последните одобрени по 311, но по 312 много се съмнявам.
  Петров, напълно подкрепям написаното!
  Все пак успех на всички!

 11. Reply
  Георги Петров 21.06.2014 at 10:05

  При положение че проекта Ви е без МПС или с МПС няма никакво значение.Има си наредба от 2008 г.в която точно и ясно са написани критериите и допустимите разходи.Някой видял ли е изменение на наредбата в последните месеци,някой видял ли е писмото от Брюксел в което забраняват МПС та ,отговора е НЕ НИКОЙ НЕ Е ВИДЯЛ такова писмо защото това може да стане единствено и само с изменение на наредбата.Също така никъде в наредбата не пише че се дават точки при наличие на МПС и че тези проекти са с приоритет,това е измислица на хората от бабек.И пак Ви казвам при входирани 1200 проекта разбираемо е да минат тези с най голям брой точки.Сърдете се на хората които са ви подготвяли проектите.Не виждам каква е тая наглост на консултантите да дават празни надежди на хора чийто проекти имат едва 55 точки.Моя консултант ме предупреди още преди 4 години че ако нямам 65-70 точки изобщо да не се занимавам и да не се надявам на нищо.

 12. Никъде не казвам, че само това е начина за загуба на точки. Спора е безсмислен, защото си мислите, че защитавам проектите, които имат МПС. Защитавам тези, които МПС е необходимо, позволено и си личи че е така за дадения проект.
  Къща с атв- нормално! Яхта в язовир – нормално! Микробус за доставки към ресторант – защо не?
  Струва ми се, че е не професионално да не си готов с проекта в първия възможен за подаване ден при условие, че се знае за ранкинга. При ранкинг е редно максимално да си пригодиш фирмата и проекта за борба с други подобми, а не после другите да са ти виновни!
  Да съдиш фонда и да се надяваш на успех е изгубена
  кауза, подобно да се надяваш да одобрят проект с 30 точки! 😉

 13. 311/312 кой ви е виновен? Имате консултанти, имате очи да четете наредби! Да си бяхте оправили точките за пред ранкинг! Да бяхте чакали от 5 ч. пред вратата да си подадете първи проекта. Всички знаехме, че бюджета е малко и ще има ранкинг.
  Кой ви е виновен! Пак хленчим и обвиняваме другите, но не и себе си!
  Относно ЕТто – няма по- глупава форма за създаване на фирма 😉

  • Reply
   Георги Петров 21.06.2014 at 9:42

   Прав сте за ЕТ то,но като се има в напредвид че това ЕТ ми е от 17 години и си отговаря на условията не виждам смисъла от създаване на ЕООД примерно което и губи 15 точки.Но принципно ЕТ то си е юридическа безумица.

  • Reply
   мярка311/312 21.06.2014 at 8:56

   При положение, че проекта ми е без заложено МПС ще си търся правата, независимо кой какво ще напише! Не може от Брюксел да казват, че няма да бъдат възстановени парите за МПС и че ще трябва да се плащат от държавния бюджет и да съм безучастен! Никъде не съм написал, че фирмата ми е ЕТ не само това е начина да се загубят точки от ранкинга!

 14. Reply
  мярка311/312 20.06.2014 at 19:44

  Г-н Петров, какво ще кажете на хората с проекти, които нямат никакви МПСта, и също като вас са ЕТ, но поради различни обстоятелства са входирали проектите си не в началото на приема? Или седалището на фирмата им не е в общината, в която ще бъде направена инвестицията. По този начин също се губят точки! Защо ще ме изпреварват други целящи само и единствено задоволяване на собствените си прищевки?

  • Reply
   Георги Петров 21.06.2014 at 9:36

   Моя проект е входиран в последните дни на приема,но всеки гледа броя на точките без значение има ли МПС или няма.Това че седалището на фирмата не отговаря на мястото на инвестицията и се губят точки си го пише в наредбата и би трябвало консултанта Ви да ви е предупредил че ще има много много проекти.Относно „собствените прищевки “ неразбирам какво имате в напредвид,проекта ми е за 10 самостоятелни стаи целящи единствено развитие на туризъм.Очевидно това не е проек като на някой за една лукс къща с две спални и джакузи които вече са наистина собствени прищевки.Документацията и самото строителство съм го започнал още преди 7-8 години когато дори нямаше и такива програми.

 15. Reply
  Георги Петров 20.06.2014 at 18:12

  Очевидно е че изготвените от вас проекти са с много малък брой точки и за това и вдигате толова шум че не са сред одобрените.Какво сме виновни че кандидатстваме с ЕТ та и хващаме макс.брой от 70-75 точки.Разбираемо е че ще минат тези с по голям брой.В съветите които сте давали на кандидат бебефицентите се вижда че лично вие ги съветвате да кандидатстват с ЕООД или ако нямат вие ще им осигурите подобна фирма,а това от своя страна сваля мигновенно точките с 15.Вярно е че минават проекти с АТВ та ,да и моя е един от тях но като кажете АТВ от Вас звучи доста гръмко а дефакто и трите ми АТВ та са на обща стойност 21 к.Какво му е лошото в това.

 16. Има ли краен срок за подписване на договори по м. 311/312?
  Струва ми се, че видях някъде 30.06.14год.

 17. Здравейте, Игнат. Никъде в текста не е посочено, че Вие или който и да е от изпратилите подобна информация ще се подписвате под писмо. Вие ще се подпишете единствено под данните за собствения си проект. На нас ние необходима единствено предоставената от вас информация, а подписът Ви е доказателство, че е легитимна.

 18. Нещо не разбирам!
  Искате да Ви изпратим нашите данни и да се съгласим с текст на писмо, което още не сте написали?!?! демек да се подпишем на бял лист?!?!?
  Не мислите ли че е редно първо да напишете писмото и който одобрява текста да се подпише!
  То вие така от наше име можете и война да обявите!

  • Reply
   Георги Петров 18.06.2014 at 17:25

   Съгласен съм с Игнат,въпреки че,проекта ми е както трябва и не е одобрен заради грешки на тези от фонда мисля че най разумното решение ще е да се заведе частен иск в съда.Афиширането на проект с подробностите си е чисто самоубийство.Това което сте решили да правите може би ще има много по голяма тежест ако чрез медиите се организира лична среща с цитираните в писмото лица и бенефициентите.
   Това е и най разумното според мен.
   Лично мнение разбира се.

 19. Добре де, нали на сайта на ДФЗ изрично пишеше, че ще одобряват проекти без заложено МПС в тях ?!? Какво стана в крайна сметка ?

  • Пламен,

   Информацията в сайта на ДФЗ не е актуална – горе-долу с около 15-30 дена закъснение от действителните събития!

 20. Как може да се преправи вече входиран проект?
  Когато си подал един проект с бизнес план за осъществяването му не е ли порочно да смениш цялата концепция и то по време на текущо одобрение/проверка?
  Мисля, че бъркате нещо, защото те трябва да го изтеглят и да го входират на ново, а проблема с джиповете излезе доста след края на приема?!?

  • Здравейте Попов!

   Не бъркаме нищо – това което сме написали се случва едно към едно. В момента единственото, което можем да направим го правим. За целта имаме нужда от Вашата подкрепа – подгответе документа за вашият проект ако имате такъв, така както сме описали в статията и го изпратете до мейла или адреса на БАБЕП. По-късно днес ще публикуваме писмото, което в БАБЕП подготвят!

1 2

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0