Променят наредбата за контрол на защитени традиционни храни

колбасиЗемеделските продукти и храни, на които е предоставена временна национална защита, ще се вписват в базата данни на производителите на съответния продукт и ще се публикуват на сайта на Министерството на земеделието и храните. Това е записано в проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. за специфичните изисквания при осъществяване на официален контрол върху употребата на защитени географски означения и храни с традиционно специфичен характер. Проектът може да се прочете ТУК.

Условието за вписване е залегнало в новия чл. 2а към досегашната наредба. Той гласи, че правната закрила на наименование с временна национална защита се предоставя чрез вписване в базата данни на производителите на съответния продукт, която се публикува на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните. За да бъде вписан такъв продукт или храна производителите трябва да имат сключен договор за контрол за съответствие на продукта с одобрената спецификация с контролиращо лице, получило разрешение за тази дейност. При употребата на наименования с временна национална защита не могат да се добавят думите „защитено наименование за произход“ или „защитено географско указание“, както и съответния символ и абревиатура съгласно Регламент № 1151/2012.

Осъществяването на контрола се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството и разпространението на земеделски продукти и храни с временна национална защита. При констатиране на употреба на наименование с временна национална защита представителите на Българската агенция по безопасност на храните извършват проверка в базата данни на производителите на съответния продукт с такава защита, която се публикува на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните.

Предлага се при извършването на проверка от страна на Българската агенция по безопасност на храните контролираните производители и търговци да предоставят сертификати или други писмени доказателства за съответствие на продукта с продуктовата спецификация на защитено географско означение, храна с традиционно специфичен характер или с временна национална защита.

Проектът на Наредба е разработен от работна група, създадена със Заповед на министъра на земеделието и храните от 21 ноември м.г. с цел изработване на проекта на Наредбата.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0