ПРСР дава възможност за развитие на биоживотновъдството през 2015г.

2015 г. ще е годината, в която за пръв път ще има евросубсидии и за биоживотновъдите. 

Земеделските стопанства, отглеждащи животни по биологичен начин, ще получават субсидии от новата “  Програма за развитие на селските райони “ 2014- 2020г., като досега такива получаваха само за биологично растениевъдство и пчеларство.

Специална мярка в новата програма

В новата програма ще има специална мярка “ Биологично земеделие“, като досега тази дейност беше част от “ Агроекологични плащания“ . Кандидатите за подпомагане ще трябва да поемат ангажимент да прилагат методите на биологичното производство пет последователни години, като през този период фермерът трябва да е получил сертификат за биопроизводство поне веднъж.

Досегашната мярка “ Агроекологични плащания“ в новата ПРСР ще се нарича
“ Агроекология и климат“ и ще продължи да субсидира същите дейности. Средствата по нея се отпускат на земеделски стопани, които доброволно поемат ангажименти, свързани с изпълнението на агроекологични дейности върху определна площ, занимаващи се с биолочино пчеларство или с опазване на застрашени от изчезване редки местни породи животни. Към тези дейности ще бъде добавена още една- субсидии ще се дават и за опазване на застрашени от изчезване сортове растения.

Министерството на земеделието и храните е подготвило предложение към новото правителство за стартиране на мерките “ Биологично земеделие“ и “ Агроекология и климат“ още в първите месеци на 2015 г., с пари от националния бюджет, които по- късно да бъдат възстановени от бюджета на новата програма.

 

източник: www.capital.bg

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0