Пчеларската програма и ПРСР 2014-2020 във взаимодействие?

Доклад на Европейската комисия, публикуван в понеделник, разкрива успехът, който съществуващите мерки на ЕК по отношение на пчеларския сектор са постигнали, подпомагайки производителите от Европейския съюз (ЕС) в поддържането на производството на висококачествен мед, въпреки трудностите, свързани основно с нарастващите производствени разходи, заплахите за оцеляването на пчелите и силната международна конкуренция от внесен мед от трети страни.

Междувременно, анализ на изпълнението на мерките в подкрепа на пчеларството между 2010 г. и 2012 г., потвърждава, че секторът е получил общо 90.3 милиона евро подкрепа от ЕС чрез националните програми по пчеларство през този период.

В докладът се споменава, че най-широк е интересът към мерките за борба с вароатозата, както и техническа помощ за пчеларите, следвани от мерките за рационализация на подвижното пчеларство , подновяването на пчелните кошери и приложните научни изследвания и анализ на меда.

В тази връзка Комисията не възнамерява да променя списъка на наличните мерки за пчеларството, но има възможност да отвори мерките целогодишно, за по-нататъшно подобряване на координацията между ЕС и националните програми за научни изследвания, както и да се подчертае потенциалното взаимодействие на Пчеларската програма с някои от мерките на Програмата за развитие на селските райони – ПРСР (като например мярката за модернизация, мярката за младите земеделски стопани или увеличаване на медоносните растения чрез агроекологичните мерки).

Източник: по материал на ФЕРМЕР.БГ

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0