Пчеларството да залегне в Общата селскостопанска политика след 2020 г., поиска браншът

пчелинВключване на пчеларството в Общата селскостопанска политика поискаха българските пчелари. Тази промяна трябва да залегне в следващия програмен период след 2020-та година, категорични са от Обединен български пчеларски съюз.

От организацията многократно са повтаряли, че са ощетени, пише Агро.бг. Пчеларството е труден за практикуване поминък. За да оцелее, трябва да бъде подпомогнат, обясниха браншовици.

От организацията припомниха, че опрашителната дейност на пчелите носи милиони левове на държавния бюджет.

Същевременно Федерация на българските пчелари описа в декларация до министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева осем основни проблема, които засягат сектора пряко. Въпросите са били формулирани и обсъдени от участниците на пчеларския форум, който федерацията проведе преди дни в Русе.
Някои от позициите на Федерацията са постоянен контрол и санкциониране на нарушители при третиране на земеделски култури с препарати за растителна защита и други; създаване на дежурен екип за установяване на отравяния при пчелните колонии през почивни и празнични дни; ежегодно актуализиране на методиката при определяне на размера на финансовите стойности на пчелен кошер.
Друго желание на активните пчелари е въвеждането на защитни мита при внос на пчелен мед и имитиращи пчелни продукти от трети страни, предвид на пчелните продукти, които влизат в страната ни в момента. Федерацията настоява също така и за старателното етикетиране на продукти, наподобяващи пчелния мед, които се разпространяват свободна в търговската мрежа.
С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0