Първите 202 договора по ОПИК- сключени до Коледа

Първите 202 сключени договора по ОП “Иновации и конкурентоспособност” ще бъдат факт до Коледа- това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, на конференция.

бо

Божидар Лукарски

На нея бяха представени резултатите от оценката на на проектните предложения, постъпили в рамките на I краен срок на процедурата “Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия/МСП/ по ОПИК.

В рамките на I краен срок, са набрани 844 проектни предложения с икономическа дейност, в секторите на ниско-технологичните и средно ниско-технологичните производства. Размерът на заявената БФП е над 435 млн. лева, което надхвърля приблизително 4 пъти предвидения ресурс по I краен срок.

  • От подадените проектни предложения се предлага да бъдат финансирани 202 проекта, на стойност 116,5 млн. лева.

Поради високия интерес към процедурата, броят на проектните предложения, които са преминали успешно техническа и финансова оценка, но за които не достига финансов ресурс е 489 броя. Тези проекти ще бъдат включени в списъка с резервни предложения, за които ще се търси възможност за увеличаване на бюджета на процедурата с приблизително 100 млн. лева.

  • В случай, че бъде прието такова решения, ще могат да бъдат допълнително финансирани още проекти от резервния списък.

Министърът посочи, че от проектните предложение, които се предлагат да бъдат финансирани в категорията “Микро предприятия” попадат 38 проекта, с обща стойност на БФП на одобрените проекти- 11 571 488.90 млн. лева.

В категория “Малко предприятие” попадат 77 проекта, с обща стойност- 40 708 080.23 млн. лева; в категория “средно предприятие” попадат 87 проекта, с обща стойност на помощта- 64 158 687.59 лева.

На конференцията бе отбелязано още и, че е изпълнена една от основните насоки на програмата за целенасочена подкрепа на Северозападния район, където се отчита повишаване на инвестиционния интерес. Броят на постъпилите проектни предложения, свързани с този район са 152 броя. От тях предложени за финансиране са 63, като 53 са с единствено място на изпълнение- Северозападен район, а другите 10 имат част от дейностите на територията.

  • За сравнение, за целия предишен програмен период на броят на постъпилите предложения, които са заявени за изпълнение в района е 233, а броят на договорите е 61.

За останалите райони, разпределението на одобрените за финансиране проектни предложения е:

  1. Южен Централен район- 60 проектни предложения
  2. Югозападен район- 27 проектни предложения
  3. Югоизточен район- 32 проектни предложения
  4. Северен Централен район- 24 проектни предложения
  5. Североизточен район- 10 проектни предложения

В процес на оценка са проектните предложения, постъпили по II краен срок, които са 280 на брой и проектните предложения постъпили през III краен срок, които са 203– допълни още министърът.

  • “Проектните предложения за предприятията на високо технологичните и средно високо технологичните промишлени производства, подадени по втория краен срок, ще приключи през декември 2015 година, а сключването на договорите с одобрените за финансиране ще се извърши през януари 2016 година”- допълни още той.
пенева

Ивелина Пенева

Главния директор на дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност”- г-жа Ивелина Пенева, допълни, че най-много проектни предложения има в секторите, свързани с производството на метални и неметални съоръжения, облекла, бутикови и пластмасови изделия; предприятия, произвеждащи мебели и хранителни продукти.

Източник: http://www.opcompetitiveness.bg/

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0