Разяснение относно точките за оценка по Мярка 312 от програма „РСР“

Нека това да не плаши хората, които имат по малък брой точки от 65! Това не означава, че вашия проект няма да бъде одобрен

Приятели,

Тъй като много от вас ни питат, колко точки трябва да има един проект за да бъде одобрен решихме да направим кратко разяснение!

Трябва да знаете, че така зададени критерии за точкуване са не постижими, тоест Вие няма как да постигнете максимума от 100 точки по зададената таблица. Имайте предвид следните неща:

Най – добрия вариант е когато приоритетната община е извън агломерационните ареали, тук безспорно стартирате с 20 точки! След, което исканата от вас дейност за финансиране да бъде в сферата на туризма и/или ВЕИ, за което получавате 15 точки. Разбира се за това, че сте с ново регистрирана фирма получавате още 10 точки. Взимате и 5 точки за това, че не сте подпомагани преди това по донорски програми, след което още 15 точки за това, че фирмата Ви е регистрирана в съответната приоритетна община с адресна регистрация съответното място, където ще се реализира проекта.

Критерии за оценка Точки
Проекти за развитие на интегриран селски туризъм 15
Проекти за енергия от възобновяеми източници 15
Проекти, представени от новосъздадени микро предприятия (независими и регистрирани до една година преди датата на кандидатстване) 10
Проекти, представени от микро предприятия (физически лица и ЕТ на възраст между 18 и 40 г. включително ) 5
Проекти, представени от жени (за физически лица и ЕТ) 5
Проекти, осъществявани на територията на 178 общини, които не са включени в агломерационните ареали 20
Проекти/инвестиции, представени от кандидат, който не е подпомаган от Европейския съюз 5
Проекти, представени от кандидати, които имат постоянен адрес (за физическите лица) или седалище или регистриран клон (за едноличните търговци и за юридическите лица) на територията на общината, където проектът ще се извършва 15
Проекти за услуги, свързани с информационни технологии 10

– Така описаният модел Ви дава максимум 65 точки, което е повече от добре! Приемете, че това е максимума на точките, които може да вземете при разработването на проект за финансиране по Мярка 312.

Нека това да не плаши хората, които имат по малък брой точки от 65! Това не означава, че вашия проект няма да бъде одобрен. Златната среда при точките варира между 50 и 65, трябва да знаете, че първо се разглеждат проекти, които имат от 50 точки нагоре… Имайте предвид, че имаме одобрени проекти с 35 точки, така че няма нищо страшно… “Тези, които не поемат рискове, не напредват. Дори костенурката не може да се придвижи напред, ако не покаже главата си навън”

Приятели,

Искам да Ви обясня нещо много важно! В момента методологията за преглед на проектните предложения входирани през 2010 година (това е пика на Мярка 312 с най- много входирани проекти, надвишаващ бюджета за 2010 година) е следната:

 • Първо се гледа дали проекта е ЕПИВ – тука попадат основно фотоволтаиците;
 • Кога е входирано проектното предложение – дали е било входирано в началото на отворения прозорец или в края (дава се предимство на първите постъпили проектни предложения);
 • Часа на входиране на проектното предложение;
 • Точките, които събира проектното предложение.

Важно:

За новия прием по Мярка 312, който ще започне ноември месец 2011, не се очаква да има голям бум на проекти, тъй като новия закон за ВЕИ ограничи значително кандидатстването на проекти свързани с ВЕИ, като се има предвид основно „фотоволтаици“ , които оформяха голям процент спрямо другите допустими дейност за финансиране по Мярка 312, което означава, че златната среда за финансиране на база събрани точки за един проект ще падне до 40 на проект.

Полезен съвет – Ако исканата от вас дейност попада в ареалите и Вие ще загубите 20 точки, то тогава, регистрирайте ново „ЕТ“….разбира се има и други тънки, но много важни моменти но тях ще запазим в „тайна“…Все пак не може да кажем всичко от „кухнята“ 😉 “Причината повечето хора да не стигат далеч в живота е, че обръщат гръб на шанса и прегръщат отлагането”

Екипа на консултантска компания „ЕНПРОМ“ ООД и Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие от А-Я, както при подготовката на проектната документация така и при управлението на  проекта след неговото одобрение

20 Comments
 1. Reply
  Гергана 13.03.2012 at 23:28

  Здравейте г-н Янков . Искам да попитам,кога ще бъдат готови резултатите по мярка 312 ? Благодаря предварително

  • Reply
   Ивайло Янков 15.03.2012 at 10:12

   Здравейте Гергана,

   В момента се разпращат десетневките и към месец май тази година вече трябва да са готови с оценките.

 2. Reply
  Ивайло Янков 20.01.2012 at 15:46

  Здравейте Недялка,

  Прозореца за набиране на проектни предложения по Мярка 311/312 се очаква да отвори през средата на годината, което означава, че ако сте решили да кандидатствате тази година трябва да започне подготовката на задължително прилежащата документация, както и самия бизнес план.

  Ние от своя страна можем да Ви осигурим цялостна консултация от А –Я, както за подготовката на задължително прилежащата документация, така и за самия проект за финансиране, както и неговото управление след одобрението му докато не приключи официално

  За повече и подробно разяснение моля заповядайте при нас!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 3. здравейте, искам да попитам кога ще се приемат документи за 2012г, и това че фирмата е регистрирана на лице над 50 год, има ли значение, ако проекта се представлява от сина му ( влиза в изискванията за възраст по-малка от 40 год).

 4. Добър ден, бих желал да разбера от броя на точките ли завиcи процента на отпуcнатата cубcидия по мярка 312 или от тях cамо завиcи колко бързо бих бил одобрен.
  (примерно проекта ми cтрува 500 000 лв., размера на cубcидията еднакъв ли ще бъде ако имам 55 или 70 точки)

 5. Reply
  Ивайло Янков 21.11.2011 at 11:05

  Здравейте отново,

  За да сте допустим кандидат по Мярка 121 от програма „Развитие на селските райони“ Вие трябва да отговаряте на основните критерии за допустимост, а те са както следва:

  Да сте регистриран земеделски производител;
  Да имате оборот от земеделска дейност за предходната година минимум 3 500 евро;
  Да имате земеделско стопанство поне една икономическа единица.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 6. Reply
  нели димитрова 18.11.2011 at 12:23

  благодаря за отговора.искам да ми отпуснат средства за семена торове,за работна ръка,и за машини ,но не съм наясно това все различни мярки ли са и мога ли да хвана сроковете.примерно да се регистрирам за зем.производител ,да си направя фирма и да се справя с ваша помощ ако може с бизнес плана.още нещо да попитам,мъжа ми си има фирма и си работи,може ли той да се регистрира и той да кандидатства по тази мярка,благодаря ви:)

 7. Reply
  Ивайло Янков 18.11.2011 at 11:38

  Здравейте Нели,

  Вие може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“- Мярка 121. Не сте казала за какво точно искате да кандидатствате!

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 8. Reply
  нели димитрова 18.11.2011 at 10:59

  здравейте,имам 10 декара моя земя и 100 под аренда*като разбира се ще наема още поне 1000,искам да кандидатствам по някоя финансираща програма ,но възрастта ми не отговаря явно,на 44 години съм ,бихте ли ме насочили някъде,ще ви бъда благодарна.

 9. Благодаря ви, следа форума ви редовно.

  Именно, вземам повод и от вашия отговор. Как може да обявят, че няма пари за проекти от прием 2010 след като не знаят колко и каква сума ще се влее от прием 2009 в бюджета на прием 2010? Нали не вярвате, че абсолютно всички одобрени проекти от прием 2009 ще намерят финансиране и ще изпълнят проектите си в срок от 2г. от подписването на договора за финансиране?

  Поздрави!

 10. Reply
  Ивайло Янков 12.10.2011 at 15:08

  Здравейте,

  Проблема идва от това, че когато се одобри един проект сумата по него остава резервирана за 2 години напред, ако бенефициента не отиде да се откаже на добра воля. Има много проекти, които са одобрени, но реално няма започнало изпълнение по тях. Бюджет се освобождава само когато един проект е отхвърлен официално, и когато на добра воля някой се откаже от проекта си, като уведоми ДФЗ с писмо.
  „На фона на това как бихте тълкували информацията, която вие разпространявате, че ДФЗ няма да финансира всички проекти от прием 2010?“

  – Нали сам разбирате, че няма как да бъдат финансирани всички проекти от програмния период за 2010, не само за това, че нямат нужния брой точки, а и по ред други причини (некоректно подадени документи, не издържан бизнес план и т.н.)

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 11. Здравейте, виждам, че много подробно обяснявате как стоят нещата с бонификацията на проектите. Като чета текста по-горе дори оставам с впечатление, че едва ли не вие или някои от фирмата ви работи и в ДФЗ. След като демонстрирате такива широки познания, моля да внесе малко разяснения и по моите питания.
  Знае ли се колко е бюджета за прием 2010 мярка 312 и как се формира той?
  На какви основания се преценява, че бюджета за 2010 е недостатъчен след като не е изтекъл общия давностен срок за проекти от прием 2009? Знаем че обработката на проектите от този прием също закъсня много и към момента няма яснота колко от проектите ще видят бял свят (ще се случат – съответните бенефициенти ще намерят сили, желание и финанси, за да ги реализират) Следва да отбележа, че всички проекти от прием 2009, които не се случат/реализират, техният бюджет би трябвало да се прехвърли към бюджета на прием 2010 – поправете ме ако греша.
  На фона на това как бихте тълкували информацията, която вие разпространявате, че ДФЗ няма да финансира всички проекти от прием 2010?

  Какво би се получило ако се освободи финансов ресурс в следствие на нереализирани проекти от прием 2009 и той се прехвърли към прием 2010, а там няма проекти за финансиране, тъй като според вашите твърдения ДФЗ ще информира всички бенефициенти с по-малко точки от да кажем 50 точки, че няма налични финанси?

  Имате ли информация колко на брой са проектите с максимални точки, колко проекти са с 65 точки, колко с 60, колко с 50, колко проекта са нередовни/проблемни и следствие на това са отхвърлени, от общия брой подадени проекти от прием 2010?

  Предварително ви благодаря за отделеното време и полезната информация!!!

 12. Reply
  Ивайло Янков 29.09.2011 at 18:16

  Здравейте Ваня,

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 при положение, че исканата от вас дейност се развива в една от приоритетните общини за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 13. Reply
  Ваня Иванова 29.09.2011 at 13:04

  Здравейте искам да регистрирам нова фирма. Въпроса ми е следния мога ли да кандидатствам по мярка 312 искам да направя не точно завод, но нещо като цех /сервиз/ за ремонтиране на компютри и лаптопи , а в последствие евентуално и с рециклиране на тази техника.
  Благодаря предварително!

 14. Reply
  Ивайло Янков 19.09.2011 at 13:23

  Здравейте Сашка,

  Това, че ще регистрирате нова фирма е добре тъй като се дават точки за ново регистрирани фирми в съответната приоритетна община. Срока за одобрение и/или отхвърляне на проектното предложение е 5 месеца, като е възможно този срок да се удължи.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 15. Reply
  Сашка Василева 17.09.2011 at 8:27

  Благодаря предварително за отговора.

 16. Reply
  Сашка Василева 17.09.2011 at 8:25

  Здравейте,тъй като ми предстои регистриране на фирма означава ли това,че имам по-малък шанс при кандидатстването по проекта.И какъв е периода на изчакване ако си одобрен?

 17. Reply
  Ивайло Янков 15.09.2011 at 12:30

  Поздрави, Нели Николова

  Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 312 за исканата от вас дейност, тъй като община Белово е сред приоритетните за програмата.

  Имайте предвид, че прозореца за набиране на проектни предложения по
  Мярка 312 ще отвори месец ноември и ако искате да внесем проект за финансиране тази година, то трябва да се започне работа незабавно.

 18. Искам да кандидатсвувам с 2 фирми. Обектите са в гр. Елин Пелин и гр. Белово€

 19. Имам фабрика в гр. Белово 6 48 човека персонал и искам да кандидатства за поставяне на покрива на слънчеви колектори – възобновяеми източници. Това е фирма БНН Продакшън ООД.

  Имам гараж за камиони и авторемонтна база в гр. Елин Пелин. Това е фирма БНН ЕООД. Искам да сложа слънчеви колектори или вятърни ел. централи.

  Поздрави, Нели Николова

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0