Ранкинг?! Мярка 311 и Мярка 312 защо се стигна до тук!

Този анализ е провокиран от абсурдната ситуация, до която доведе прием 2013 година по Мярка 311 и Мярка 312. Защо казвам абсурдна!

В момента има входирани към 730 проекта по Мярка 311 и около 300 проекта по Мярка 312.

При бюджет от 46 000 000 евро по Мярка 311 и максимална субсидия до 200 000 евро ще има пари за около 350 проекта, тоест 380 проекта ще бъдат отхвърлени поради липса на бюджет!

Въпросът е защо се стигна до тук? Проблемът идва от това, че миналата година Мярка 311 беше отложена няколко пъти и в крайна сметка не отвори през цялата година. Ако беше отворила, проектите щяха да бъдат на половина и да има пари за всички „читави“ проекти. Уви, не стана така! Защо? Отговорът е много прост….не отвори, защото някои хора не искаха тя да отвори под предлог, че нямало интерес към нея! Кой определя, че няма интерес към определена мярка без тя да е отворила през съответната календарна година… Можем сами да се сетим за това! И сега, когато отвори през месец май 2013 година, какво видяхме – масово входиране на проекти по Мярка 311 като тяхната бройка достигна 730 проекта. Ако на това му се вика слаб интерес, здраве му кажи!

Само по себе си това е нарушение, тъй като в програмния период 2007 – 2013 година има ясно разписани графици за отварянето на самите мерки. За да не отвори конкретна мярка, трябва да има сериозна причина. Не мисля обаче, че мотивът „няма интерес към Мярка 311” е сериозен за нейното неотваряне.

Друг основен проблем идва от това, че масово бяха входирани проекти, регистрирани на ЕТ през 2013 година, като основна дейност е закупуването на джипове и автомобили за „селски туризъм“, да разхождат гости…

Кому е нужен джип и/или автомобил на стойност 200 000 лева за разходки на туристи из селата?

Друг е въпросът как се тълкува определението на НАРЕДБА 30 /Мярка 311 за интегриран селски туризъм, което гласи следното: „Интегриран селски туризъм“ е използване на природните, човешките, културно-историческите ресурси с цел реализиране на туристическа дейност (продукт и/или услуга) в селските райони.” 

 От една страна, бихме се съгласили, че е услуга, при положение, че самият автомобил има пряко отношение с дейността на кандидата, като примерно се изгражда „къща за гости“ и е необходим автомобил за нейното обслужване. В противен случай, не виждам как Mercedes AMG – модел ще развежда туристи да разглеждат „Ягодинска пещера“, примерно!

Възможните решения на този проблем са няколко, а именно:

Да се отнемат точките на така наречените „кухи“ проекти за закупуването на личен автомобил, което противоречи на всички европейски правила за коректно усвояване на европейски средства. Това може да стане при добрата воля на ръководството на ДФЗ, тъй като те са хората, които определят какъв единен подход да предприемат за оценка на самите проекти. В крайна сметка, това са хората, които забъркаха тази каша и сега трябва да я оправят.

Друго решение е да се прехвърлят средства от други Мерки и/или оси по програма „Развитие на селските райони“, по които има достатъчно средства, които така или иначе няма да бъдат усвоени.

6 Comments
 1. Не вярвам на г-н Греков за днешния коментар на поставения въпрос за забавянето на проектите по м311, 312!
  Обещанието на заместник министъра му беше категорично, че „до края на март проектите ще бъдат изчистени“!

  Този казва, че ранкирането ще приключи до средата на април!
  Това обаче не означава, че ще има договори до тогава!
  Договориможе да има и към август с обяснение, че са много и т.н.
  Който иска да се оправдава търси причини, който иска нещата да вървят търси начини!
  Какво ме топли мен, че ранкирането ще е готово щом нямам договор?
  Хайде празни приказки! Това не е никакъв ангажимент, а поредния прах в очите на бенефициентите!
  До колкото си спомням в първия прозорец по 312 се сключваха по 15-20 договора на около 20 дена. Не знам за колко време ще подпишат 4-500 договора!
  Знам, че няма да е до средата на април! Както не е и до края на март!

 2. Reply
  Георги Петров 28.08.2013 at 8:24

  Браво на автора,много точно и ясно написано.Но за съжаление трябваше да се информира Брюксел още миналата година когато се реши прехвърлянето на средствата точно от мярка 311 и 312.Сега вече е късно парите вече са по джобовете на някой.

 3. Reply
  Plamen Derichev 18.08.2013 at 22:06

  Колега, май нещо математиката ти куца ?!?

  При бюджет от 46 000 000 Евро и допуснем кандидатите да са с проекти за максимален гранд от 200 000 Евро, ще има пари само за 230 кандидата и 500 проекта ще бъдат отхвърлени поради липса на пари !!!!!!

  Поздрави Пламен

 4. Reply
  Ивайло Янков 09.08.2013 at 9:02

  В момента действаме да се уведомят необходимите институции, както сме изискали да ни се предоставят становища от органи, които могат да се произнесат по съответния проблем. Има и други нарушения, които са направени, но не можем да ги обявим в момента тъй като очакваме потвърждения от официални органи.

 5. Reply
  порожанов 08.08.2013 at 18:59

  Това е позорно…..незабавно трабва де се уведоми Брюксел незабавно за тази наглост!!!! Призовавам да се обеденим и да входираме масови искания за отстраняването на тези измамни проекти

 6. Трябва да се разлаят кучетата .
  Алармирайте всички медии . Потърсете среща и с правителството … нека всички да разберат за абсурдната ситуация в която ни поставя Фонд земеделие .

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0