Реколтата от пшеница ще е с 8% надолу, от домати – с 52 на сто плюс

Очаква се производството на ябълки да се удвои

По оперативни данни, към 09.08.2018 г. са ожънати 97% от площите с пшеница в страната и 98% от тези с ечемик и маслодайна рапица. При всички основни есенни култури през настоящата кампания се отчитат по-ниски средни добиви от миналогодишните, което се отразява негативно и на събраната продукция. По-чувствителен спад на производството на годишна база се наблюдава при ечемика, ръжта и тритикалето (в рамките на 20% – 24,3%), при които е налице намаление и на реколтираните площи. Продукцията от
маслодайна рапица и пшеница намалява по-слабо (съответно с 1,6% и 7,5%), вследствие на увеличение на реколтираните площи.

Оперативните данни към 9 август 2018 г. сочат ръст на продукцията от пипер, картофи, пъпеши и домати с между 21,5% (пипер) до 102,8% (домати) спрямо година по-рано. Това е свързано главно с увеличение на реколтираните площи, а при доматите – и с по-високия среден добив от декар (52,3% отгоре или 1 921 кг/дка). Производството на останалите наблюдавани пролетници изостава в границите от 4,1% (сорго) до 91,7% (фасул) на годишна база, поради намаление на
реколтираните площи към момента и/или по-ниски средни добиви.

Към този момент продукцията от тютюн тип „Ориенталски“ е с 48,5% над нивото отпреди една година, докато при тютюните тип „Вирджиния“ и „Бърлей“ се наблюдава спад, съответно с 34,7% и 37,6%.

Според последните оперативни данни при повечето трайни насаждения и етеричномаслени култури е налице увеличение на реколтираните площи спрямо същия период на 2017 г., достигащо до над четири пъти при ябълките. В резултат на това, при почти всички култури се отчита ръст на производството на годишна база, в границите от 2,7% (ягоди) до над два пъти (ябълки). Единствено производството на кайсии се свива, с 49,9%, което се дължи на комбинация от по-малко реколтирани площи и по-нисък среден добив.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0