Реформата на ОСП 2014-2020 бе одобрена

Както писахме миналата седмица, след постигнатото споразумение около спорните въпроси по ОСП между ЕП, ЕК и Съвета на министрите, остана реформата да бъде одобрена и от Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент. Последното се случи в понеделник, с което обликът на Общата селскостопанска политика до 2020 г. бе завършен.

Промените в разпоредбите на ОСП я правят значително по-опростена и по-подходяща за предприятията, за работещите, за следващото поколение земеделски производители и за селските райони. Така по отношение на съфинансирането, както бяхме коментирали, максималният му размер  от страна на ЕС ще бъде до 85% в по-слабо развитите региони, най-отдалечените селски райони и малките острови в Егейско море. Друго прието изменение засяга средствата за развитие на селските райони за държава-членка, които ще бъдат включени в приложение към Регламента за развитие на селските райони, като на Комисияата се дават правомощията да изменя това приложение. Що се отнася до директните плащания за едно стопанство, размерът им ще бъде намален най-малко с 5% за суми над 150 000 евро.

Други приети промени касаят правилото, според което директни субсидии могат да получават само активните фермери, както и че 30% от преките плащания ще бъдат свързани със селскостопански практики за опазване на околната среда. Младите селскостопански производители (до 41-годишна възраст) пък ще бъдат насърчавани с въвеждането на допълнителна помощ от 25% за техните първи 25 до 90 хка.

Решението на Комисията по земеделие относно новостите в ОСП 2014-2020 предстои да бъде окончателно гласувано от Парламента през октомври или ноември.

Източник: по материал на ФЕРМЕР.БГ

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0