Розмаринът – ароматизира, омекотява, отпуска и освежава…икономически

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Той расте в района на Средиземноморието. Член е на семейство Устноцветни (Lamiaceae), което включва и много други билки и подправки, като ментата и мащерката.

Расте в различни форми- от изправен до пълзящ. Изправените форми достигат 1,5-2 m на височина. Листата са вечнозелени, 2-4 cm дълги и 2-5 mm широки, зелени отгоре и бели отдолу, с гъсти къси власинки. Цветовете са различни на цвят — бели, розови, морави, сини.

Смята се, че името „розмарин“ произлиза от латинското име „rosmarinus“, където „ros“ Rosemary-drawing-webозначава роса, а „marinus“- море, или „морска роса“. Някои учени изказват своите предположения, че името би могло да произлиза от някакво друго, по-старо такова. В някои български диалекти розмаринът се нарича гюлбул (или гюлбул бюлюк), като се предполага, че това е старобългарска или дори прабългарска форма на името му.

В див вид расте по цялото Средиземноморие, Черноморието и по-специално в Кипър. Още древните гърци са го ценили като свещено растение. В Европа розмаринът е донесен от монаси. Широко се използва в Португалия, Испания, Италия, Франция, Гърция, Англия, Скандинавия и Германия.

Отглеждане

Розмаринът е светлолюбива култура – силно сухоустойчива. Предварителната обработка на почвата се състои в есенна дълбока оран, по време на която се вкарва в почвата оборска тор; суперсулфат и калиев сулфат. През пролетта, непосредствено преди разсаждането, се внася азотна тор.

Растението предпочита варовити каменисти до песъчливи почви с рН 4.5 – 8.7 и добра аерация; не е взискателен към влагата. Той е топлолюбиво растение и не издържа на ниски температури, за това за предпочитане е площите за отглеждането му да са добре огрявани от слънцето.

Разсаждането става през пролетта – редово – по схема: 80 см. между редовете и 20/30 см. между растенията, като младите растения внимателно се загърлят. Плантацията се стопанисва за период от 12 до 30 г., като на всеки 6 до 8 г. растенията се подмладяват, като се изрязват до земната повърхност. Всяка година площите се подхранват с оборска тор или суперфосфат – през есента и амониев сулфат – през пролетта. Първата реколта се събира 18 месеца след разсаждането, като при прибирането следва да се режат младите клонки, на разстояние 12 см. от разклонението и внимавайки да се оставят 20% от дължината на клонките – израснали през същата година и, от които ще се появят нови клонки.

 • Размножаване

Размножава се, чрез семена и по вегетативен начин. Когато се отглежда на по големи площи и се използва семенното размножаване, са достатъчни
1 гр. семена за кв.м. Вегетативното размножаване става, чрез разделяне на храстите, но предимно се използва размножаването – чрез резници.
Те се подбират от млади разклонения с дължина 12 см.

Употреба

1. Кулинарна

Розмаринът има тръпчив, неповторим вкус и аромат на пиния (вид иглолистно дърво), който облагородява както сладки, така и солени ястия. Подходящ е за оризови пилафи, ястия с ядки, а също и като подправка за хляб, яйчен крем и сладолед. Популярна е сместа от равни части розмарин, салвия и риган, като нейното несравнимо ухание е чудесно допълнение към соса за спагети или доматената заливка на пицата.ttar_rosemary_02_v_launch

 • В неголеми количества се добавя към супи, салати, месни пълнежи; към печено месо, печени птици, гъби, варена риба; червено и бяло зеле и към маринати;
 • В умерени количества розмаринът придава особен аромат на месни, пилешки, спаначени и грахови супи;
 • Използва се за придаване на приятен вкус на меки сирена, картофи, пернат дивеч, риби, яйчно тесто;
 • Добавянето на розмарин придава специфичен вкус на блюда от агнешко; гулаш от говеждо, овнешко и доматена супа, а също така на говеждо; овнешко и телешко, приготвени на грил.

2. Медицинска

Германското „Дружество на природолечителите“ реши да анонсира благотворните ефекти на розмарина и го обяви за „Лечебно растение на 2011 г.“ Растението заслужи титлата си, заради качествата, които притежава – да лекува тялото и душата. Оказва се, че розмаринът е полезен както за младите, така и за възрастните, тъй като им действа ободряващо.

 • Има дезинфекциращи свойства;

  rosemary_oil_in_a_bottle2(1)

  Розмариново масло

 • Под формата на тинктура или крем помага за лечението на малки рани и упорити обриви;
 • Има болкоуспокояващо действие, най-вече при главоболие; в този случай няколко капки разредено с вода розмариново масло се втрива в челото;
 • Капсули с розмарин помагат при болки по време на менструалния цикъл;
 • Розмаринът стабилизира кръвообращението;
 • Световъртежът изчезва веднага щом се потопят ръцете до лактите във водна баня с няколко капки розмариново масло;
 • Полезно въздействие върху нервната система- при нервно напрежение и вътрешно неспокойствие се препоръчва да се пие чай от пресни листа на розмарин;
 • При състояния на общо изтощение и полова слабост;
 • Във фармацевтичната промишленост се използва за изготвяне на лекарствени препарати, чайове, мазила, пластири; за получаване на етерични масла, които се използват и в козметичната и парфюмерийна промишленост

При бременност трябва да се внимава с употребата на растението, тъй като може да доведе до контракции на матката. Приемано като подправка в малки количества е безвредно.

Инвестиция

Инвестицията преди началото на отглеждане на розмарин е 350-400 евро/декар, като отглеждането е многогодишно и може да продължи между от 12 до 30 години. През първата година производството е ниско и почти не се събира. През втората година производството е почти половината от нормалния добив, а през третата година достига до пълен такъв.

Rosemary_rubОт един декар – двугодишна култура- добивите са около 250-500 кг. сухи листа, както и среден добив – в свежо тегло: 1500-2000 кг. Отглеждането на розмарин, може да даде приходи в размер на 500-700 евро/декар, като при биологично отглеждане на културата, печалбата е почти тройна и приходите от декар на годишна база, могат да стигнат до 1 800 евро/декар. За производството на 5 кг. розмариново масло (с най-високо качество) са необходими 1 000 кг. свежи клонки.

 • Цена за 1 гр. семена (приблизително 1 000 бр.) – между 0.88 и 2.00 лева (като се срещат и по-високи), зависи от сорта; българско производство или внос са семената;
 • Цена за 1 стръкче розмарин – 0.10 лева.

Събирането става с машини, след това се пренася в сушилни или затворени помещения, за да се запази зеления цвят. Листата се отделят от стеблата с ръце; сухото вещество се съхранява в хладни и сухи помещения.

Финансиране

Инвестицията в розмарин е примамлива, достатъчно доходоносна и не изисква огромни разходи за създаване на насажденията. Ако въпреки това нямате възможност за пълно финансиране, или просто искате да спестите пари, Програма за развитие на селски райони ще Ви окаже помощ при стартирането на това начинание, както при и модернизацията на съществуващи розмаринови плантации/стопанства.

През програмен период 2014-2020, бихте могли да финансирате идеята си по някоя от следните мерки:

розмарин

Програмата позволява да направите допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от розмариновата плантация. Пример за това може да бъде:

 • Строителство/обновяване на сгради или друга недвижима собственост, използвана за земеделското производство;
 • Закупуване на машини/съоръжения/оборудване – за подобряване земеделския производствен процес;
 • Изграждането на сондажни кладенци; капково напояване; защитни мрежи; ограда;
 • Закупуване на специализирана земеделска техника и транспортни средства.

Това са само част от допустимите за финансиране дейности по Програма за развитие на селски райони. За да научите всичко за възможностите за финансиране, може да свържете с нас.

3 Comments
 1. Reply
  Д. Петкова 05.05.2017 at 21:38

  Розмаринът не е студоустойчив. Измръзва при нула градуса по Целзий…???

  • Това не е вярно ! Моят го гледам в саксия на балкона…и така изкара цяла зима,а в момента е супер свеж и зелен !

  • Здравейте,
   не виждам в публикацията да пише, че културата е студоустойчива, а напротив – сухоустойчива. Също така се казва, че е топлолюбиво растение и не издържа на ниски температури. 🙂

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0