Румен Порожанов обеща строг контрол върху проектите по ПРСР и санкции

румен порожановЗавишен контрол върху изпълнение на одобрените проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. обеща днес във Варна изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов, който взе участие в Националната среща, организирана от Асоциацията на земеделските производители в България.

Експертите на фонда са се сблъскали с опити за манипулации, докато оценявали проекти по отворените през 2015 г. подмярки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” и 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти”, посочи той.

Порожанов даде конкретни примери – двойно завишени цени на хладилни камиони в проекти за земеделска техника, опити за изкуствено разделяне на стопанствата, измамни проекти за отглеждане на зайци и пъдпъдъци, при които животните не са налични, а се прехвърлят в кафези от един двор в друг при проверки. Подобни практики са засечени най-масово в Благоевградска област.

„Има хиляди консултанти. За съжаление, всички тези манипулации идват именно от тях”, каза шефът на ДФЗ, цитиран от „Инвестор“.

Вече контролите ще са много по-активни между първата и третата година. Ще бъдат проверени и проектите по старата ПРСР за калифорнийски червеи, обясни той.

Агресията за усвояване на пари не по най-добрия начин ще се запази в рамките на целия програмен период, очаква директорът на Фонда. Той обясни, че ще бъде завишен контролът както на бизнес плановете, така и за това дали фермерите изпълняват поетите ангажименти. В договорите ще има санкции за неизпълнение на ангажиментите.

Той припомни големия брой неизпълнени проекти по сключените договори по старата ПРСР. Като отчете, че фермерите са имали трудности с достъпа до финансиране, Порожанов коментира, че въпросът е и дали неизпълнените проекти са били рентабилни. Като други фактори той посочи руското ембарго и вследствие завишената конкуренция при вътреобщностните доставки на готови храни.

В момента сме заложили канцелиране на договорите, ако първоначалните инвестиции не бъдат направени в срок. Ако договорът не се реализира, фермерът трябва да върне полученото плащане заедно със законната лихва, а ако няма такова плащане – ще трябва да плати санкция 5% от одобрената субсидия. Ако се откаже до шестия месец от сключването на договора и го заяви, няма да има неустойка. Това ще избегне блокирането на евросредства в условията на свръхинтерес към програмата, допълни Румен Порожанов.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0