Р. Порожанов: Научните изследвания за храните ще са акцент в земеделските политики

Научните изследвания (напр. Програма за научни изследвания и иновации ХРАНИ 2030) ще играят ключова роля за подобряване на устойчивостта и многообразието на хранителните системи и намирането на решения за хранителни отпадъци (1,3 милиарда тона годишно). Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на конференция в Брюксел на тема: „Иновации за бъдещето на земеделието и селските райони“, организирана от ЕК и посветена на взаимовръзката между наука, иновации и земеделие.

На конференцията присъства и Комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и председателя на комисията по земеделие в Европейския парламент Чеслав Адам Шекерски.

„Целевите изследвания и политики в областта на селското стопанство и биоикономиката ще помогнат за справяне с основните предизвикателства, пред които сме изправени днес, като гарантира: жизнеспособно производство на храни в отговор на нарастващото световно търсене; устойчиво управление на природните ресурси и действия в областта на климата; балансирано развитие на селските райони и техните общности“, подчерта Порожанов.

Министърът посочи като добри примери за широко и ефективно сътрудничество следните проекти по Хоризонт 2020:

•    „Свързани в мрежи европейски ферми за стимулиране на взаимното обогатяване на знанията и използването на иновации чрез демонстрации (НЕФЕРТИТИ, RUR-12-2017) целящ да създаде 10 интерактивни тематични мрежи, които обединяват 45 регионални клъстера в 17 държави, включващи земеделски стопани организиращи демонстрации  и институции свързани със земеделието (съветници, НПО, индустрия, образование, научни институти и политици), и
•    Взаимно обучение (обмен на опит между партньори): достъп до иновации чрез демонстрационни дейности (PLAID), при което ще бъдат идентифицирани, обобщени и публикувани най-добрите практики и иновативни подходи при демонстрации за пазарна икономика в ЕС-28, Швейцария и Норвегия.

И в двата проекта, Българската национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) играе активна роля.

През юни Българското председателство на Съвета на ЕС организира водеща конференция, посветена на научните изследвания и иновации в гр. Пловдив– Food 2030, като двигател на преминаването към устойчивите хранителни системи. Такава трансформация изисква научни изследвания и иновации, които поставят хранителната система в центъра. Това е средство за гарантиране на продоволствената и хранителната сигурност в променящия се свят в комбинация с натиска, оказван от климатичните промени, недостига на ресурси, намаляването  на биологичното разнообразие, недохранването, демографските промени и миграцията.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0