Само през 2015 г. ДФЗ – РА е изплатила 3.3 млрд. лв., от които 273 млн. за животновъдство

Земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,800 млрд. евро европейски субсидии, а 300 млн. лв. от националния бюджет са запазени за различни схеми и мерки, обяви Десислава Танева

Б. Борисов: Исках лично да дойда, за да ви кажа, че всички вие направихте чудеса

Бойко Борисов, Румен Порожанов, Десислава Танева

Рекордно усвояване от 99% на земеделските фондове от Разплащателната агенция през 2015 г. отчете на пресконференция днес изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) Румен Порожанов. На събитието за отчитане на предишния програмен период в ДФЗ присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Изплатените над 3.3 милиарда лева през миналата година са по различните схеми и мерки на Директните плащания, Програмата за развитие на селските райони; ОП „Рибарство“; селскостопанските пазарни механизми, държавните помощи и др. Само приоритетният сектор „Животновъдство“ е получил над 273 млн. лева от Европейския съюз и от националния бюджет през 2015 г.  За последните три месеца са разгледани в ДФЗ над 3000 заявления и положените извънредни усилия доведоха до добрия резултат, каза Порожанов. 

Премиерът Борисов поздрави екипа с „фантастичния резултат“: „Исках лично да дойда, за да ви кажа, че всички вие направихте чудеса и заслужавате да бъдете похвалени. Поздравявам ви и за стриктните финансови корекции, защото ДФЗ се наблюдава и от Брюксел, и трябва да бъдете безмилостни.  Продължавайте в същия дух – коригирайте, режете тези, които не са изправни – това събужда доверие и в Европа, и в нас. На практика крайният резултат са милиарди за тези, които работят честно и почтено“.

Премиерът добави, че са опазили фонда от огромните политически апетити за смени, за пренареждане. „Действително това, което направихте като експерти, е изключително добро за българското и земеделие и животновъдство, за което заслужавате да бъдете поздравени. Това са над 3 милиарда и 300 милиона лева живи пари, отишли до всички – от най-малките до най-големите производители, отишли в общините, в селските райони, в благосъстоянието на хората“, допълни Борисов.

Искам да поздравя всички колеги – работихме в добра и постоянна комуникация, благодарение на което са и резултатите, каза министър Танева. Тя допълни, че индикативният график е качен на сайтовете на институциите, ясен е и графикът за директните плащания. „Земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,800 млрд. евро европейски субсидии, а 300 млн. лв. от националния бюджет са запазени за финансова подкрепа по различни схеми и мерки. Живеем във време на огромни предизвикателства. Геополитическите спорове се отразяват икономически много силно на земеделския бранш. Предизвикателството пред нас за тази година е ресурсът, с който разполагаме, да бъде разпределен за подпомагане по най-добрия начин, за да има най-висок ефект. Надявам се, че с екипа на ДФЗ отново ще бъдем ползотворни в намирането на най-добрите решения в обхвата на ресурса, с който разполагаме. Парите не са панацея – наистина сме в тежка ситуация, въпросът е да намерим най-добрите решения, да ги администрираме добре, както това направи ДФЗ през тази година, за да бъдем най-полезни и да подкрепим сектора“, обобщи министър Танева.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0