Свалят тавана на проектите по мярка 4.1 на 1 млн. евро, финансирането ще е до 50%

Васил Грудев взе участие в семинара на НАЗ

Васил Грудев взе участие в семинара на НАЗ

Министерството на земеделието и храните ще внесе корекции в прилагането на мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Предложението, оформено миналата седмица, е максималната стойност на проектите да падне от 1.5 на 1 милион евро, а размерът на финансиране да не надхвърля 50 процента. Предложението предстои да се обсъди от браншовите организации. Новината за подготвяните промени разкри днес зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Той бе официален гост на агросеминара на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), който се откри в Пловдив. Министър Десислава Танева отсъстваше заради посещението ѝ в Китай, но бе подготвила поздравително писмо към асоциацията.

Гости на форума на най-силната аграрна организация у нас бяха председателят на парламентарната земеделска комисия Румен Христов, зам.-директорът на ДФ „Земеделие“,както и други експерти.

Новината за евентуалното намаляване на високия праг на проектите по мярка 4.1 и ограничаването на европейското финансиране до 50%, предизвика бързата реакция на председателя на НАЗ Румяна Ангелова. Тя посочи, че и тези корекции не биха дали шанс на проектите на зърнопроизводителите да се класират, тъй като дейността им не спада към приоритетните сектори.

Ако и зърнопроизводството стане „приоритетно“, това означава да се разбие цялата философия на Програмата за развитие на селските райони, отговори Грудев. Животновъдството, производството на плодове и зеленчуци, на етерично-маслени култури и биологичното земеделие са приоритетни на базата на 10-годишни наблюдения, които категорично показват спадове, посочи той. Зам.-министърът обаче поясни, че критериите за класирането се следят стриктно. Така например 80% от проектите, в които има заложена енергийна ефективност, не са получили точки по този критерий, защото от фонда са наясно, че консултантите вмъкват подобни нюанси, за да може проектите на клиентите им да получат повече точки и възможност за класиране.

Заместник-министърът посочи още, че страховете, че европейските средства няма да могат да се усвоят, безвъзвратно са си отишли. Сега основната задача на министерството е как по-правилно те да бъдат разпределени.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0