Св. Костов: Организация на производители на малини от Лозница е пред признаване

Свилен Костов в ЛозницаВ момента се подготвят документи за признаване на организация на производители на малини с район на дейност град Лозница. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов при официалното откриване на третото Национално изложение на малинопроизводителите в Лозница, Област Разград.

„През 2016 г. отчитаме  ръст на реколтираните площи при малините с 43 % спрямо 2015 г.“., информира зам.-министърът. До момента по предварителни данни в страната са реколтирани 51 % от плододаващите 1744 хектара площи с малини.  „Прибраната продукция е 3232 тона при среден добив от 3620 кг. /хектар. През 2015 г. се отбелязва ръст с почти  50 %  на производството на малини, в резултат на увеличените добиви и реколтирани площи”, каза още Свилен Костов.

Той припомни, че малините са включени в схемата за обвързана подкрепа за плодове, което е приоритет на политиката, водена от Министерството. Размерът на подпомагане за 2016 г.  спрямо общия бюджет на схемата  е  около 5%.

Основните райони, в които е съсредоточено малинопроизводството у нас, са Разград, Пловдив, Казанлък, Самоков, Ловеч, Троян и други”, уточни заместник-министърът на земеделието и храните.

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0