Селскостопанска академия празнува с голям ръст на приходите

С приемането на новия закон за Селскостопанската академия (ССА), започналата реформа и получената финансова автономност,  собствените приходи на академията са се увеличили  до октомври до близо 11 млн. лв. при 3 млн. за същия период на миналата година.  До края на 2018 г. нарастването вероятно ще достигне 5 пъти. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който беше гост на честванията на празника на ССА и Деня на аграрната наука.  С публикуването на проектобюджета за 2019 г. пък стана ясно, че държавният трансфер към академията догодина ще е малко над 25 млн. лв.

„Няма идеални реформи и съвършен модел, нека и институтите  да бъдат по-активни, за да могат нещата да се случват в перспектива и България да е по-конкурентоспособна в земеделието“, каза още Румен Порожанов. Той изтъкна важната роля на ССА и в подготовката на новата Обща селскостопанска политика и по-специално при подготовката на стратегически планове.

„Навсякъде при срещите ми в чужбина хората се интересуват от сътрудничество с българската аграрна наука“, допълни министърът. И припомни, че ССА участва в близо 30 международни проекта.  Министър Порожанов връчи отличията на институтите за създадените нови сортове цветя, памук, твърда пшеница, фасул и пипер.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0