Скандално! ДФЗ ще дава приоритет на луксозни джипове пред производствени предприятия

Уважаеми приятели и колеги,

С голямо недоумение искам да, Ви информирам, че след 7 месеца забавяне на оценката на проекти по Мярка 311 и Мярка 312 прием 2013 година и така очаквания „преранкинг“ на проектите, които са за директно закупуване на луксозни автомобили за да могат проекти за производства, спортни комплекси и др. да бъдат разгледани, НЯМА да бъде направен, тъй като Държавен фонд земеделие ОТКАЗВА  да приеме указания на Министерство на земеделието, където е посочено, че след направени допитвания и изискани становища от Министерство на икономика – сектор туризъм, Министерство на транспорта и др. „Интегриран селски туризъм“ не може да бъде директното закупуване на автомобили.
Това на практика означава, че с пари на Европейският данъкоплатец (в това число и всички българи) ще бъдат финансирани проекти за закупуване на джипове и луксозни лимузини от по 200 000 лв. Ето и няколко примера на конкретни проекти:

 • Закупуване на високо проходим джип X5 –M – 3 броя с цел туризъм
  Закупуване на високо проходим джип X6 – M – 2 броя с цел туризъм
 • Закупуване на яхта с 3 каюти с цел туризъм
 • Закупуване на високо проходим джип Toyota Land Cruiser (Луксозно изпълнение) – 2 броя с цел туризъм
 • Закупуване на високо проходим джип – Nissan Navara – 10 броя с цел туризъм и отдаване под наем и т.н.

 

Още по потресаващият факт е, че голяма част от проектите са направени на фирми (еднолични търговци) с поставени лица. Целта на тази операция е след закупуването на автомобилите с евро средства, те да бъдат продадени на вече добросъвестни купувачи, а Държавен фонд земеделие да търси загубените средства от поставените лица, които в случая ще изиграят ролята на бушони. Цитираните проекти са реални, а операцията с поставени лица към този момент е предположение и не може да бъде доказана от нас.

Това, което БАБЕП ще предприемe, като действия от тук нататък е да уведоми ОЛАФ, Европейската комисия и всички институции, които могат да повлияят на безумните действия, които ДФЗ предприема по отношение на оценките и забавянето на разглеждането на проекти по Мярка 311 и Мярка 312.  С риск програмата да бъде спряна ние сме длъжни да го направим, тъй като в противен случай ще бъдат допуснати порочни действия, които няма да доведат до нищо добро!

Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски Програми“  призовава всички бенефициенти, които се чувстват засегнати от действията на ДФЗ да се свържат с нас за да може заедно да входираме към съответните институции в Брюксел така наречената голяма жалба! Ние от БАБЕП ще предоставим всички становища с които разполагаме!!!

Как можем да спрем ДФЗ да раздаде парите ни за джипове и самолети!

[button link=“http://babep.org/%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD/“ variation=“green“ size=“large“]Присъединете се към нас[/button]

 

Tags:

50 Comments
 1. Здравейте,Г-н Янков.Искам да Ви попитам,имате ли информация кога ще се подписват договорите за одобрените проекти от първия ЕКОП които мина през м.май за мярка 311 и 312.Благодаря!

  • Здравейте Румен,
   Не мога да кажа с точност, тъй като в момента са много променливи в ДФЗ и не мога да се ангажирам с точен ден.

 2. Здравейте! Има ли някой информация кога ще има ЕКОП? Проекта ми е само СМР, но ми обясниха, че не е бил в списъка за ЕКОП в края на май. Сега е включен за следващ ЕКОП, но не се ангажират с дата за него. Ние сме в планинси район и ако изпуснем летните месеци просто не знам как ще се спавим. Пишете ако имате информация. Благодаря!

  • Reply
   Ивайло Янков 05.06.2014 at 8:29

   Очаквайте след 10 този месец другия ЕКОП

 3. В друг форум го прочетох, относно мярка 121. Но се поинтересувах и от сигурно място разбрах, че се отнася и за мярка 311 и 312! Не знам вече какво ще правим? Нямам нерви!

 4. Това къде го видя? Може ли линк?
  Защото го чух и в друг форум и не знам дали не е измислица.
  Пародията е пълна и подигравката също!

 5. Според европейски регламент срокът за отказ или одобрение е до края на юни. Трябва да ни кажат иначе проектите отпадат!

 6. Здравейте,
  някой има ли конкретна информация за проектите по мярка 311,какво се случва,защото ни писна да се надяваме на някакви новини .

 7. Всички ли проекти, които са само за СМР та ще се разглеждат първи или се взема предвид колко точки имат и кой ден са входирани?

 8. Здравейте,

  Г-н Янков имате ли информация кога ще се сформира тази оценителна комисия,защото проекта ми е за къща за гости,но към него имам и транспортно средство на стойност 28 000лв. и все още нямам никакъв отговор,точките ми са 70 и е входиран на 13.05.,според вас има ли надежда и до кога да чакам отговор.
  Предварително ви благодаря!

 9. Reply
  Ивайло Янков 21.05.2014 at 18:40

  Абсолютно сте прав! За това!

  • Между другото познавам човек, който реализира сайт, в който вложи повече от 250 хил. лв и сега има 40 човека в цяла българия с офиси и проави оборот от 15 млн. лева на година от които печели 30%. Има фирми, които му предлагат 4млн.за да му го купят! Така, че е възможно да струва 200 хил. един сайт. Не говорим за обикновен фирмен сайт от 1000 лева! Много зависи за какво точно става дума. Както и с превозните средства, както и с яхтите – зависи как е обосновано в бизнес плана и да се вникне от „проверяващите“ в цялата идея на проекта. Съмнявам се да има толкова добре мислещи в ДФЗ. Дано да има такива с креативно мислене и да могат да отсяват житото от плявата 😉
   Говорих по тела с една много любезна служителка вчера и не ми спомена за подобна комисия, а ми каза че имало заповед за ЕКОП този петък /утре/. Каза ми да звунна в понеделник.
   Успех на всички!
   Май му се вижда края / и началото/ 😉

 10. Колко струваше фейсбук-страницата на ПРСР /+/- 150хил./? Колко струваше турист. лого на БГ /1,5 млн.лв/? Взеха ги и?

  • Като добавка:

   През 2012 г. МЗХ пусна други две публични покани, всяка една с индикативна стойност 100 хил. лв. във връзка с Facebook и Twitter акаунтите на ПРСР. По този начин, за по-малко от една година, ресорното министерство на земеделието е дало старт на общо три обществени поръчки, с обща индикативна стойност 250 хил. лв. във връзка със създаването на 2 акаунта на ПРСР в 2 социални мрежи, поддръжането им, съвместно с мониторинг и контрол на развитието им в онлайн средите.

   Добре ли е?

 11. Reply
  Ивайло Янков 21.05.2014 at 17:29

  Здравейте,

  ЕКОП имаше вчера (вторник) и са минали около 150 проекта. принципа на избор на проектите е да са с чисто СМР или активи, които няма да минават оценителна комисия. По голямата част от проектите имат към тях сайтове, атв-та, и т.н. безумното решение на ДФЗ е да ги пуска на оценителна комисия, която да решава дали разходите са основателни, тъй като имало сайтове по 200 000 лева. и атв-та по 100 000 лева. което е ненормално, но за другите активи които са с една оферта под 15 000 евро е безумие…..

 12. Здравейте колеги, до колкото имам информация в края на седмицата ще има ЕКОП. Започнали са да подготвят договорите.
  Ако някой знае нещо друго, моля да сподели!

 13. Вече има обаждания на бенефициенти за подписване на договори по 311 мярка. Знаете ли на какъв принцип минават проектите през ЕКОП т.е по ред според получените точки или по друг начин?Моля пишете, ако имате информация.

 14. Мисля, че и това не е правилно и коректно! Моя проект има заложено транспортно средство /не е джип/ и е на ст-ст 29хил.лв. Подаден е в първия ден, първи входиран, с нужните точки. С какво той е по-лош от тези, които ще са със СМР? Отново има пошлост в това, което евентуално ще стане.

 15. Кога да очакваме първите договори?
  След тази информация: http://agrozona.bg/goryat-parite-po-myarkata-s-helikopterite-kandidatite-za-mini-predpriyatiya-shte-sa-naj-potarpevshi/

  мисля, че подигравката е преминала с извинение в а….н секс!
  Ако знаете повече споделете! Нетърпимо!!!

  • Другата седмица може би вторник се очаква да мине първият ЕКОП, на който се очаква да минат първите проекти, които нямат спорни инвестиции….тоест тези, които са само за СМР-та и нямат към тях превозни или каквито и да е други превозни средства. Поне това е последната информация, която имаме…..

   Ще Видим!!!

 16. Reply
  Атанасов 16.05.2014 at 12:34

  Някой знае ли дали се извършват плащания по 312 мярка? Вече година чакам окончателното плащане след подадената заявка.

  • Reply
   Ивайло Янков 19.05.2014 at 13:38

   Утре се очаква да мине първият ЕКОП, тоест да бъдат одобрени първите проекти по Мярка 311 и 312. Така, че скоро може да има плащания!

 17. Благодаря Ви, г- н Янков за информацията. Дано този „преранкинг“ да се случи в кратки срокове, че на горките бенефециенти вече им дойде до над „шапката“……Хората са толкова обезверени, че просто нямам думи…….Ако имате информация за в бъдеще моля Ви, пишете.Благодаря!!!

 18. Разбрах, че вече е имало ЕКОП преди две седмици. Дали е вярна информацията?

 19. Има раздвижване…………….на 13.05.2014 г. става година, точно след 5 дни. То не бяха срокова 31.03…..30.04…..Малко повече инфо, ако има някой.

  • Здравейте Калина,
   Днес, се очаква да постъпят в ДФЗ допълнителни указания, по отношение на заповедта, която Греков изпрати още преди почивните дни към ДФЗ. Тъй като те са поискали допълнителни указания как да приложат заповедта днес трябва да я подпише и върне на ДФЗ за да могат да отхвърлят скъпите превозни средства, като не допустими. И да се направи нещо като „преранкинг“, тоест освободените средства да бъдат насочени към другите проекти.

 20. Има раздвижване.

 21. Някой има ли информация какво става с проектите по 311 и 312 подадени през 2013 г.

 22. Управляващият орган по Програмата за развитие на селските райони ще изпрати към ДФЗ заповед, с която да бъдат отказани всички пари за транспортни средства по мерки от Ос 3 на ПРСР 2007-2013. Това заяви на пресконференция заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, предаде репортер на Фермер.БГ.

  Явор Гечев уточни, че сумата от 47 хил. лв, която българската страна беше определила за допустими за финансиране разходи за закупуване на нови превозни средства по ПРСР, е на базата на данни и след консултации с Националния статистически институт.

  Предложихме тази цена и ЕК приветства намерението ни да няма спекулации с еврофондове в аграрния сектор, но от ЕК предупредиха, че не може по линия на ПРСР да бъдат използвани пари за закупуване на транспортни средства, посочи зам-министър Гечев.

  Фермер.БГ припомня, че в края на март МЗХ и ДФЗ взеха решение в случаите, когато по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” и по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР 2007-2013 се кандидатства за превозни средства, то максимално допустимата за тях сума да е 47 хиляди лева с ДДС.

  fermer.bg

 23. Reply
  Георги Кочев 04.04.2014 at 16:25

  Дано на края не спрат всички средства по мерките, или пък да не остане време за осъществяване на част от инвестициите и средствата по тях да бъдат загубени поради закъснение със заявките за плащане!

 24. Вертолетите и яхти без пари

  Всеки момент чакаме отговор на наше питане към ЕК за това дали е допустимо да се финансира техниката по проектите за селски туризъм, коментира Явор Гечев развоят на скандала с проектите за лукстехниката по 311 и 312 на ПРСР.По непотвърдена информация вероятно парите за лукс техника ще бъдат орязани и така ще се освободи значителен ресурс с който да могат да бъдат финансирани проекти за алтернативни дейности.

  Припомняме, че другият вариант е финансирането за яхти да бъде лимитирано на 47 хил. лв, но срещу този вариант има голяма съпротива от асоциацията на бенефициентите в България, според които задължително трябва да има преранкиране, така че да излязат напред проекти със икономическа и социална значимост за съответните райони.

  agrozona.bg

 25. иво, гледах предаването, изцяло те подкрепям, само така, само напред!!!!

 26. Разбирам причината за гнева Ви, но мисля, че не разбрахте моята мисъл.
  На 75% съм съгласен с Вас.
  Аз мисля, че човек с идея за нещо, което иска да го направи действащ бизнес и да си вади хляба от него или да добави приход към семейния бюджет, няма нищо лошо /щом е законно и наредбите го позволяват/ да се опита чрез точките да получи преимущество! Въпрос на гледна точка.
  Също така не виждам нищо лошо, г-н Янков да прави всичко възможно да лобира за своите проекти! Нали се храни от комисионните! Един мъж казваше: нищо лично, просто бизнес.
  Не забравяйте, че живеем в капитализъм и за да имаш печеливш бизнес трябва да си упорит, умен, идеен и да си създаваш възможности. Ако има кой и да лобира за теб – берекет!
  Поздрави на всички кухи лейки /шегувам се, защото точно такива работят там където не им е мястото/! :)))

 27. Reply
  Кухи лейки 31.03.2014 at 21:13

  Защо се сърдите на МЗХ и ДФЗ … Сърдете се на тъпите ви консултанти… Те са ви излъгали и са ви взели парите… Министерството и фонда са длъжни да спзват регламентите, законите и наредбите…никъде не пише , че не миже да се кандидаства с джипове… нима семейните къщи на някой кръстени „КЪЩИ ЗА ГОСТИ “ са по добри проекти… Не разбирам какъв ви е проблема с МЗХ и ДФЗ… Моя консултант ме предупреди… Няма да събера точки и има вероятност да не се класирам.. Така и стана, но ме предупреди най почтено и не ми е взимал пари с празни обещания… Както прави г-н Янков… Затова ли напъваш да ти минат кухите проекти на novek ли… Съдете лъжливите консултанти като НЕГО…

  • Reply
   Кухи лейки 03.04.2014 at 9:01

   Г-н Георгиев, ще кажа следното:
   Първо ако сте толкова навътре в нещата явно знаете , че няма как да получа точки когато не съм за туризъм и не съм в онези 178 общини. Аз изкуствени условия не толерирам както Вие казвате консултанта ми да ми е казал как да събера точки. Това го правят онези които искат да лъжат и мамят.
   Второ. Много съм против да се толерират хотелчета на майна си, където пиле не прехвръква пък камо ли човек. За мен също са толкова измислени колкото и джиповете.
   Трето. Против г-н Янков нямам нищо против, но много мразя когато някой заради собствените си интереси се опитва да прецака други.
   Четвърто. Няма как ДФЗ да се съобрази с тъпото становище на МЗХ и по точно на г-н Гечев в което се казва, че ако няма места за настаняване не е ТУРИЗЪМ. т.е. атракциони, ресторанти, занаятчии, и всички други които нямат места за настаняване не са ТУРИЗЪМ според МЗХ… е това е най тъпото становище което съм чел и което визира г-н Янков.
   Пето. Парите не са на г-н Янков, а на всички… т.е. и на тези които искат да развиват и офроуд и атв-та и бъгита, и ресторанти, занаятчии, а не само на „хотелчета“ респективно ме разбирайте за личните къщи на някого…
   А г-н Янков би трябвало да знае определението за „СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ“ и да спре да говори глупости, защото по този начин самия той изглежда смешен. А това което той цитира за мнението на МЗХ и МИ и МТ са становища под негов натиск или респективно ме разбирайте на измислената му АСОЦИАЦИЙКА… и не кореспондират с регламентите на ЕС… то и онзи мишок от европейския одит каза, че не е редно, но също така каза че не е в разрез с регламентите и наредбите и законите.
   С уважение КУХИ ЛЕЙКИ

  • Странно име са ти дали родителите!
   Няма как да се сърдя на консултанти, защото не ползвам, а имам изпълнени проекти и чакам нов! Сърдя се, когато от мен искат да спазвам наредби, срокове, бизнес план, а на среща – обратното!
   Сигурно имаш повод да нападаш г-н Янков. За „твоя“ консултант съм малко учуден, че не ти е помогнанал да събереш достатъчно точки, но въпрос на капацитет!
   Мисля, че не е редно по този грозен начин да нападаш хора, които не познаваш! Човека се бори по всякакъв начин и оказва съдействие /дори и ако е само заради „свои“ входирани проекти/!
   За някой неща си прав, но не е това начина по който да действаш. Не ми правиш впечатление на прост мъж, а на страхлив /предвид, че и името си не пишеш/. Дерзай наравно с нас и тогава пиши каквото и да е!

 28. Гледахте ли вчера предаването „На светло с Люба Кулезич“ ?
  Ивайло Янков беше гост и разказа подробно за всичко .
  Дано да има ефект !

  • Reply
   Кухи лейки 03.04.2014 at 9:08

   О да гледах го…доста се посмях на фантазийте на г-н Янков… По големи простотий не съм чувал…колко ли е платил на онази овца , че да го пусне да говори глупости и да кима с глава срещу него всякаш ги разбира нещатата…Ефект няма да има този който очаквате… Няма как заради господина да се нарушават регламенти и наредби и закони… но ще се предприемат други, но законни мерки…ще бъдат лимитирани колите… но пак ще го направят по начин който не е според буквата на закона и пак ще има десетки дела срещу фонда…. и тогава вместо да се плащат проектите с евро пари ще се платят от държавния бюджет..те.е от ВАШИЯ джоб… това ще постигне г-н Янков с голямата си уста…

 29. Това е от 30.03.2014год.

  http://agrozona.bg/spirat-parite-za-skapi-koli-yahti-v-proektite-po-prsr/

  Кой какво приказва и кой лъже?
  Къде живеем? Какво се мъчим да правим?
  Кой?

 30. А вижте тука какви са ги говорили :
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2073/steno/ID/3155

  Преранкиране , отнемане на точки … ала-бала

 31. Reply
  Ивайло Янков 24.03.2014 at 18:42

  До Всички,

  В момента БАБЕП е дала всички становища, с които разполага на адвокатите за правен анализ за започване на дела срещу ДФЗ, както и уведомяването на Брюксел за идиотската постъпка от страна на ДФЗ и МЗХ. Ние сме взели решение да търсим отровност до дупка…

  Всички, които искат да се включат в общата жалба и дела, ако покаже правния анализ, че имаме реално основание, поне това казват адвокати на първо четене нека на имейл: info@babep.org да изпращат следните данни:

  •Фирма кандидатка;
  •Мярка по която е кандидатствала;
  •За каква дейност кандидатства
  •Контакти за обратна връзка

 32. Reply
  Ивайло Янков 24.03.2014 at 11:00

  Предната седмица в четвъртък и петък имаше разговори между ДФЗ и МЗХ и в крайна сметка са взели решение да няма преранкинг, тоест точките на проектите за директно закупуване на автомобили да не се отнемат, тъй като „ЩЕЛИ ДА ГИ СЪДЯТ“….. В телефонен разговор със Светлана Александрова от МЗХ, която е изпълнителен директор по ПРСР ми каза, че няма да има преранкинг защото, като ограничили автомобилите те щели да се отказват сами, което е пълен абсурд…. След, това журналист от „АГРОЗОНА“ – Светлана Трифоновска се свърза със Светлана Алексадрова и тя и е потвърдила, че няма да има преранкинг, след като няколко дена преди това тя е взела лично интервю с Явор Гечев, който и е потвърдил, че 100% ще има преранкинг.

  Какво става и аз незнам!!! В БАБЕП има становища (указания), които са издадени от МЗХ и подписни от Явор Гечев до ДФЗ за започване на преранкинг, те са датата декември и януари месец, въпреки тях никой във ДФЗ не ги бръсне за две стотинки.

  Решението на проблема е следното:
  Да се направи преранкинг и да се вкарат пари по Мярка 311 и Мярка 312, тези пари могат да дойдат от мярката за изграждане на хдросъоражения в Добричка област, тъй като няма да се реализира.

  Ние продължахме да се борим до последно! По отношение как да се свържете с нас на посочените имейли изпращайте данните на фирмата, с която сте кандидатствали, нейния управител и дейност за която кандидатствате и ваши контакти за обратна връзка. В момента в който се съберат ще подготвим официално сигнал до ОЛАФ и всички необходими институции в Брюксел.

  • Reply
   Доброжелател като Вас г-н Здравков 01.04.2014 at 18:46

   Знаете ли, това българите го имеем най добре… Да си се..м в собствената манджа… По този повод възнамерявам да сезирам ОЛАФ за неизпълнение на договорите с ДФЗ… Това касае всички проекти на novek… Тъй като съм сигурен , че бизнес плановете не се изпълняват защото са изкуствено завишени, както на всички техни „ПЕРФЕКТНИ“ проекти…нали така г-н Янков… Така както вие се…те в чужда гозба… Време е някой да ви нареди и Вас…

  • Reply
   Перфектен проект с малко точки 24.03.2014 at 12:17

   Ние също ще се присъединим към жалбата, непременно! Дали не е възможно да се направи нещо като обявление (реклама) по най-гледаните новини, за да може всички потърпевши да се включат и да се види в европейските институции,че реалните и отказани проекти са всъщност мнозинството, а че не сме просто два три кандидата с лоши проекти и затова с малко точки. Ние в България право няма да получим, това е ясно! Трябва много настоятелно и без никакви задръжки да се обърнем директно към Брюксел, ако трябва и лична среща.

 33. Това не може да е истина! Ако е истина, за мен някой е луд – зам.министъра или министъра! Говорят от месеци някакви неща, с които дават обещания, обяснения и надежда на хората, които искат да направят реално нещо в страната си! Какво става по дяволите? Къде живеем? Задкулисие и във ДФЗ! Пародия! Ще има преранкинг, няма да има! „До 45 дни“, „другия петък“, „до края на март“…
  На маймуни ни направиха без капка срам!
  Трябва да е ясно и да се знае КОЙ взима решенията по казуса!
  На парламентарен контрол чух с ушите си, че преранкинг ще има и проектите ще са „изчистени“ до средата на април!
  Кой лъже? Защо лъже? Колко пари взе да излъже толкова много народ? Кой лобира за „невероятните“ бизнеспланове с джип-туризъм?

  По какъв начин трябва да се свържем с Вас за един колективен иск и да съдим гадните копелета?

 34. Толкова много лъжат тези управници , давайте да ги съдим (да заведем колективен иск) за пропуснати ползи за това закаснение от една година ! ! ! ! !

 35. Не мога да разбера ДФЗ не са ли пряко подчинени на Министерството на земеделието ? Как така отказват да се съобразят със становищата на съответните министерства ?
  И още нещо – в петъчния парламентарен контрол министър Греков каза , че ранкирането по мерки 311 и 312 трябва да приключи до средата на април . Ако няма да има преранкиране, то за какъв ранкинг говори министъра ?

 36. Reply
  Йорданка 22.03.2014 at 8:45

  Незнам дали боговете са полудели, но управляващите ни днес със сигурност.

 37. Reply
  Георги Кочев 21.03.2014 at 20:32

  Да! А какво се случва със средствата на неизпълнените проекти по същите мярки на които са минали сроковете за изпълнение? Не е ли редно техните средства да се добяват към бюджетите на последния така или иначе за програмния период прием? Възможно ли е да се спечели дело срещу ДФЗ за забавяното разглеждане от бенефициентите заради пропуснатите от тях възможности и нанесените загуби по времето на забавянето – което в същност продължава да расте!?

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0