След 2020 г. директните плащания ще се запазят, по ПРСР ще бъдат намалени с 10%

Възможно е намаляването на средствата по Втори стълб да бъде компенсирано или от националния бюджет, или чрез прехвърляне на средства от бюджета за директни плащания, обясни пред депутати Румен Порожанов

Бюджетът за земеделие и селски райони на Европейския съюз след 2020 г. е намален с 5%, но за България това намаление е разпределено така – съкращаване с 0,7% на средствата за директни плащания (Първи стълб) и с 10% на парите, които се разпределят по Програмата за развитие на селските райони (Втори стълб). Това съобщи днес в парламента земеделският министър Румен Порожанов, който бе поканен по темата за новата обща селскостопанска политика (ОСП) през 2021-2027 г. от председателя на аграрната комисия Десислава Танева.

Порожанов обясни, че е дадена възможност на държавите членки да компенсират намалението на бюджета за ПРСР чрез националните бюджети. Въпросът обаче още не е обсъждан у нас.

Не е имало и дебат дали да се прехвърлят средства от Първи към Втори стълб след 2020 г. Земеделският министър предположи, че разговорите за това ще се проведат догодина, когато се разработва стратегическия план за предстоящия програмен период. Той трябва да бъде одобрен от Европейската комисия.

Румен Порожанов каза, че директните плащания при по-големите държави членки на ЕС ще бъдат намалени с 3,9 процента. Страните, които имат ниво на плащане над 90 на сто от средния за 27-те страни в ЕС, разликата между сегашното им ниво и тези 90 на сто, се предлага да бъде намалена с 50 процента за 6-годишния период. Единствено за прибалтийските държави директните плащания ще бъдат увеличени, тъй като досега равнището на субсидиране при тях е било критично по-ниско спрямо средното за ЕС.

Въпреки че някои държави не прилагат обвързаното подпомогане и са негови противници, България ще настоява то да остане, каза още Румен Порожанов.

Министърът припомни, че на 2 май, когато бе обявена многогодишната финансова рамка на ЕС за следващия програмен период, е станало ясно, че средствата за земеделие са съкратени с 5%. Бюджетът за шестгодишния период ще е 365 млрд. евро, от които 286 млрд. евро за Първи стълб и 78,8 млрд. евро за Втори стълб.

Румен Порожанов информира, че в края на тази седмица се очаква комисарят Фил Хоган да представи законодателните предложения, за които и България е работила активно както с Европейския парламент, така и с европейската асоциация на производителите от Копа Коджека. Порожанов увери депутатите, че в позицията, която обединява всички страни, няма съществени различия за структурата, приоритетите, опростяването и всички най-важни параметри за ОСП. „Затова сме оптимисти, че предлаганото законодателство ще бъде одобрено от всички страни членки. Част от високотехнологичните страни като скандинавските и Холандия например са с малко по-различна визия, но от гледна точка на европейската солидарност според нас няма да има съществени проблеми“, посочи Румен Порожанов.

Порожанов каза още, че Българското председателство продължава с дебата по първоначално представените драфтове по законодателните предложения. Очаква се да бъдат представени три регламента, които ще бъдат представени първо в Брюксел, а в началото на следващата седмица на неформалното заседание на министрите от Съвета в София. Темата ще бъде основна и ще бъде приета в последствие и от Австрийското председателство.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0