Слънчевата енергия ще е по-евтина от енергията на разпределителните мрежи

Интервю с Георг Урбан, Главен мениджър продажби за Източна Европа, pvXchange – сребърен спонсор на SEE Solar Изложба за соларна енергия за Югоизточна Европа, организатор Виа Експо.

Представете моля Ви pvXchange – компанията за която работите:

От основаването си през 2004 год. компанията се занимава с управлението и продажбите на основни фотоволтаични компоненти (модули и инвертори).

За този период от време на pvXchange са се доверили повече от 8000 фирми в този бранш по целия свят, като сме спомогнали за осъществяването на сделки за над 500 МВ.

Георг Урбан

Главен мениджър продажби за Източна Европа - pvXchange

Гръбнакът на този бизнес модел е международен екип от професионалисти по продажбите, който е оптимално подкрепен с актуална информация от ежедневните сделки, чрез съществуващата pvXchange онлайн платформа.

Компанията добавя стойност на продукта чрез дългогодишния си опит на фотоволтаичния пазар, и по този начин помага на своите клиенти да направят правилните решения за покупка, което е от помощ за растежа на бизнеса им. pvXchange съдейства при покупката на модули и инвертори в точното време, за правилната цена!

Как ще определите актуалния пазар на проекти в България?

Атрактивност на българския пазар съществува.Освен преференциалните цени на изкупуване на тока, има и други важни фактори, които играят важна роля при продажбите на проектите. Българските проекти се конкурират с проекти от Германия, Италия, САЩ и др., а това означава, че те трябва да бъдат внимателно подготвени, което е от съществено значение за тяхното успешно посредничество.

Какви документи са задължителни?

Абсолютно задължителни са следните документи:

– Експозе за проект на английски език
– Естествено всички окончателни документи и разрешителни трябва да са готови и налични
– Правен Deu Diligence
– Финансов Deu Diligence
– Проучване за рентабилността на проект

Всички тези фактори увеличават атрактивността на проектите за чуждестранните инвеститори, а така и шансовете за успешна продажба.

Как виждате сегашното развитие на българския пазар?

Българският пазар е много чувствителен. Цената на Wp не е решаващият фактор, за да има добра възвращаемост – който не вижда така нещата, смята неправилно и по-късно ще плаща скъпо. Но това българските клиенти започнаха бързо да го проумяват. Естествено от голямо значение е при закупуването на компонентите да се наблюдава световният пазар. В момента той се променя радикално. В следващите няколко години на пазара ще останат малко производители. Това съответно ще окаже влияние върху самите продукти и свързаната с тях гаранция. Когато един от производителите отпадне от пазара, тогава с него изчезват и гаранциите, или накратко казано клиентът остава без гаранция. Следващи точки са изпълнение на гаранционните претенции, качеството на модулите за дълъг срок напред, подборът на правилната спедиционна фирма. За съжаление има неща с дребен шрифт в договорите, които често се пренебрегват: правото на вето на гаранта, общи изключения и изключителното право, и т.н.

И точно тук е силата на pvXchange. С повече от 500 MW посредничеството на модули сме водещият брокер в света. Нашата онлайн платформа за търговия я използват повече от 8000 b2b търговски партньори. Ние оптимизираме закупуването на компоненти за инженерингови фирми, инвеститори и търговци. Ние следваме идеята – „една страна на всички доставчици“.

Много от анализаторите на пазара предсказват основни промени в бранша. Кои според вас са най- важните?

В рамките на няколко години, на повечето пазари в Европа ще има паритетна мрежа. Това означава, че слънчевата енергия ще е по-евтина от енергията на разпределителните мрежи. Средносрочен план, фотоволтаичния пазар ще расте – особено в Азия (Китай, Индия, Япония), САЩ и развиващите се пазари на Латинска Америка и Близкия Изток.

Въпреки всичко, важно е да се отбележи, че в следващите години, световният соларен пазар ще претърпи концентрация и консолидация. В този контекст, повече от тези 450 производители ще се слеят или ще изпаднат в несъстоятелност. В края ще оцелеят на пазара около 15-20 силни марки.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0