Средните добиви от житни са с до 10% по-ниски

По последни оперативни данни (към 19.07.2018 г.) прибирането на реколтата от пшеница, ечемик и тритикале се осъществява с по-бавни темпове от предходната година, като са регистрирани и по-ниски средни добиви при тези култури (с между 6,8% и 10,4%), съобщава последния оперативен анализ на МЗХГ. С 10,4 процента е паднал добивът от тритикале, който 343 кг/дка. С 6,8 на сто по-нисък е резултатът при пшеницата, чиито среден добив в страната е 491 кг.

Това води до намаление на произведените количества, спрямо отчетените по същото време на 2017 г. – от 8,3% при пшеницата до 20,2% при ечемика.

Същевременно, продукцията от маслодайна рапица е с 4,3% над миналогодишната, а тази от ръж – с 38,2%, дължащо се главно на увеличение на реколтираните площи (при ръжта и на по-висок среден добив).

Към 18 юли средните изкупни цени на ечемик, хлебна пшеница и слънчоглед бележат повишение в рамките на 0,4% – 7,7% спрямо седмица по-рано, като най-чувствителен ръст е налице при слънчогледа. Същевременно, фуражната пшеница и рапицата се изкупуват на по-ниски цени в сравнение с предходната седмица, съответно с 1,1% и 1,6%. Изкупната цена на царевицата остава без промяна.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0