Средствата за изкупуване на частни гори ще бъдат разходвани по публичен начин

Десислава Танева в СливенТече подготовка на нормативната база за изкупуване на гори от частни собственици, съобщи днес министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на „Празник в гората“ в местността „Карандила“ край Сливен. В началото на седмицата зам.-министър Георги Костов пръв оповести новината и информира, че държавата е заделила 14 млн. лв. за изкупуването.

„Взехме това решение именно поради факта, че най-трудно опазваните гори са тези на дребните собственици. Надявам се до средата на годината нормативната база да е готова, защото трябва да спазим всички закони в страната по отношение на това, че държавата ще отдели ресурс, за да купува такива територии. Средствата трябва да бъдат разходвани по публичен начин и съгласно всички нормативни условия, които съществуват в момента, и които ще създадем. Това се прави, за да може тези територии да се съхраняват, управляват, опазват от структури като Държавните горски предприятия, които имат и ресурс“, уточни министърът.

„Отчитаме най-добрата година от създаването на Държавните горски предприятия до днес. Ръстът на приходите през 2015 г. е с 12%, а финансовият резултат е 5 пъти по-висок в сравнение с предходната година“, каза още Танева. Тя допълни, че през изминалата година са залесени рекордно количество площи – 16 000 дка, а планът за 2016 г. е да бъдат залесени 20 000 дка.

„Рехабилитираните горски пътища са 177 км, а през настоящата година планът за горска инфраструктура предвижда те да бъдат 271 км. Някои от тях са проектирани и в процес на изграждане“, каза още министър Танева. Тя допълни, че усилията да се отвори системата и тя да стане публична и достъпна за контрол от гражданското общество продължават.

„Ще вземем всички мерки, които да доведат до по-законното и щадящо съхранение и управление на горския фонд. Затова въведохме електронния превозен билет, видео наблюдение върху движението на дървесината и електронни търгове за дървесина“, категорична бе Десислава Танева. Тя допълни, че Сeверноцентралното предприятие, което първо въведе електронните търгове постигна 30% по-високи цени от първоначално обявените.

В рамките на събитието днес се проведоха интерактивни игри и занимателни беседи, в които взеха участие над 100 деца.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0