Стартира мярка 4.1 – Инвестиции в земеделски стопанства

По време на първия предварителен Комитет за наблюдение по ПРСР 14-20 г. бяха приети критериите за одобрение на проекти по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Приемът по мярката се очаква да стартира в първата седмица на месец април и ще продължи близо 2 месеца- това обяви заместник- министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Индикативният бюджет по мярката за приема възлиза на 150 млн. евро.

Хубавото е, че в рамките на целия период 2014- 2020 г. няма да се прилага правилото „първи по време- първи по право“, което означава, че няма да има значение кога е подаден проектът и финансиране ще получат всички, преминали минималния праг.

[box_light]През първия прием по 4.1 не е предвидена възможност за колективни инвестиции, като основната причина за това е, че се наблюдава процес на изкуствено раздробяване на стопанства, с цел облагодетелстване за по- голямо съфинансиране.[/box_light]

Работните места ще носят допълнителни точки

Минималния брой точки за одобрение на проект ще бъдат 10. Изискването за минимален брой точки се прилага за пръв път. При създаване на над 10 работни места, се дава максимален брой от 10 точки, което пък е минимумът проектът да бъде одобрен. Съвсем различен е въпроса, как ще се прилага този критерии и съответно какъв ще бъде ангажимента на бенефициентите за неговото спазване след реализацията на проекта, коментира Ивайло Здравков – председател на БАБЕП.

Приоритетни сектори и райони

Приоритет (или повече точки) по тази мярка ще получават проекти в секторите: животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, както и млади земеделски производители, интегрирани проекти, организации на производители.

По- голям брой точки ще получават и инвестиции в селски райони в Северозападна България; необлагодетелствани райони; проекти свързани с иновации и както споменахме по- горе- инвестиции, предвиждащи създаването на работни места.

[signoff]

Tags:

14 Comments
 1. Reply
  Цонка Панова 28.07.2015 at 10:58

  Здравейте г-н Янков,
  от три години със съпруга ми се занимаваме с пчеларство, след като по стечение на непредвидени обстоятелства наследихме седем кошера от свекъра ми. Постепенно тази дейност така ни обсеби, че пчеларството се превърна в наше хоби. Пчелина, ако мога така да го нарека защото е от само 9 кошера в момента се намира в гр. Клисура, община Карлово. Желанието ни е да развием тази дейност, даже желанието ни е в посока създаване и развитие на така нареченото подвижно пчеларство. Бихте ли ни посъветвали дали можем да участваме по някоя от програмите за финансиране на намеренията ни да развием тази дейност.

  • Reply
   Ивайло Янков 28.07.2015 at 15:25

   Здравейте Цонка,
   Моля да се обърнете към местната служба по земеделие за да ви дадат повече информация по“пчеларската програма, тъй като ние не работи по нея.

 2. Reply
  ivailo Panchev 20.05.2015 at 19:13

  zdraveite g-n zdravkov iskam da u4astvam vav programa za izgrajdane na oranjerii vav grad lukovit imam zemia i pome6tenia vav blizost do tiah blagodaria vi predvaritelno

  • Reply
   Ивайло Янков 21.05.2015 at 9:11

   Здравейте Ивайло,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 3. Здравейте г-н Янков,

  Бихте ли ме посъветвали имам ли шансове да кандидатствам по програма, каква и къде мога да науча условията й? На кратко ще ви разкажа: налични 45 овце, от които повечето са майки. Отглеждат се в стопански постройки в населено място. На кратко, на 30год съм и се чудя колко успешна е подобна инвестиция. Каква инвестиция всъщност е нужна? В плюс ли е наличието на собствени земеделски земи? Притесненията ми са, че мога подсигуря на този етап мах 1 работно място.
  Ще се радвам да получа вашият съвет на посоченият от мен мейл адрес.
  Поздрави!

  • Reply
   Ивайло Янков 20.04.2015 at 13:57

   Здравейте Диана,

   Вие бихте могли да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 4. Здравейте искам да попитам какво ми е нужно за направата на проект и осъществяването му и да финансирам идеята си за животновъдство имам около 20 декара земя

  • Reply
   Ивайло Янков 01.04.2015 at 17:01

   Здравейте Милен,
   Може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 5. zdravete G-n Zdravkov kak moga da kandidatstvam za mlat fermer kak i kade moga da go naprava

  • Reply
   Ивайло Янков 24.03.2015 at 12:05

   Здравейте Ралица,
   Моля да се свържете с нашия офис в град Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 6. Reply
  Karolina Pramatarovva-Kallos 23.03.2015 at 14:52

  Bihte li dali koordinati v Plovdiv ili Asenovgrad ili naokolo?!? Parcela se namira v obshtina Rodopi, Yagodovo i vliza v ramkite za programata po“Razvitie na selskite raioni“Blagodarq vi predvaritelno!

 7. Reply
  Karolina Pramatarovva-Kallos 21.03.2015 at 20:42

  G-n.Zdravkov,razpolagam s parcel sas statut za stroitelstvo 4 dka i 750 kv.m. i jelaq da kandidatstvuvam za finansirane na hotelski kompleks s restorantska 4ast i detski centar ili neshto podobno.Bihte li mogli da me upatite kam koq instanciq da se obarna za proektirane i osashtestvqvane na proekta?

  • Reply
   Ивайло Янков 23.03.2015 at 14:04

   Здравейте Каролина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 8. G-N ZDRAVKOV AZ SAM 51 GODI6EN MOGA LI DA Y4ASTVAM S PROEKT ZA BEZVAZMEZDNA POMO6T. IMAM IMOT JIVEQ NA SELO. BOBOVDOLSKA OB6TINA. PITANETO MI E ZA APRIL MESES STARTIRANE. AKO SAM RAZBRAL PRAVILNO. BLAGODARQ VI PREDBARITELNO

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0