С извънредната помощ от ЕС ще бъдат подкрепени малките и планинските млекопроизводители

Помощта за акциза ще бъде изплатена вероятно през октомври

Млекопроизводителите, които не попаднат в обхвата на извънредната подкрепа от Европейската комисия, ще получат средства от националния бюджет. Това съобщи вчера в Шумен министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя бе на посещение в областния град за шестото по ред изложение от кампанията „Подкрепяме българското“.

10092016_podkrepiame_bulgarskoto_shumen-8Министър Танева обясни, че производителите вече могат да подават заявления за доброволно намаляване на производството като подкрепа, която е отпусната от Европейската комисия и е в размер на 150 млн. евро. „Очакваме скоро да бъде публикуван регламентът на ЕК, по който ще се разпределя останалата част от подкрепата в размер на 350 мил. евро за всички страни-членки, като за България тя е 5,8 млн. евро“, обясни министърът на земеделието. Тя поясни, че разпределението на тази сума няма да бъде същото, като разпределението през 2015 година, когато беше  отпуснато подпомагане на глава животно. „Ще бъдат подкрепени малките стопанства и такива в планински райони. Пакетът ще бъде насочен към фермите, които са уязвими, в региони без алтернативна заетост“, уточни още тя. Десислава Танева съобщи, че на Консултативен съвет по животновъдство ще бъде определено разпределението на средствата, при условията които ЕК е одобрила.

Относно акциза за горивата, министър Танева информира, че е прието решение Агенция „Митници“ да извърши цялото плащане на Държавен фонд земеделие, а Фондът да се разплати със стопаните. По думите й, това е важно решение на база, на което е изпратена и нотификацията за помощта до Европейската комисия. „Очакваме до края на месеца тя да бъде одобрена и ще отворим помощта“, каза още Десислава Танева. Министърът на земеделието обясни, че цялото подпомагане ще бъде на основа на фактури за закупено гориво и индивидуални лимити, съгласно декларираните площи и животни по Схемата за единно плащане на площ или по директните плащания. „Нов елемент в управлението на инструментите за подкрепа на земеделския сектор е проверката на фактурите“, заяви министър Танева.

„Искам да кажа на всички, че няма нещо по-добро и по-полезно от българската храна, подкрепете ни в кампанията „Подкрепяме българското“. Нашите фермери са тези, които са изхранили родителите ни, дедите ни и са тези, които ще изхранят и децата ни, затова ги подкрепяме“, каза министър Десислава Танева при посещението си на изложението. В него участие взеха над 30 производители с млечни, месни, тестени изделия, плодове, зеленчуци, мед и други.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0