С 50% държавна помощ фермерите ще могат да закупят малки кланици и мандри

„До дни ще изпратим за нотификация в ЕК държавна помощ за малки мандри и кланици с поемане на 50% от разходите.“ Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на изложението “Фермер ЕКСПО 2018” в гр. Раковски. След това се очаква до около 2 месеца схемата да започне да функционира и да бъдат изготвени провилата за участие в нея. Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си. Министърът припомни, че в новия европейски бюджет след 2020 г. за българските земеделци няма да има намаление.

“Подобни животновъдни изложения като това в Раковски са обречени на успех при съчетанието на животни с традиционните храни и прекрасното вино от Пловдивския регион. Министерството винаги ще подпомага подобни събития”, заяви още министър Порожанов. В откриването на изложението участваха и еврокомисарят  по цифровата икономика и общество Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев. В програмата му е предвидена и конференция за новите технологии в животновъдството.

„За мен е чест, че колегите ми в ЕК подкрепиха идеята ми за създаване на нова програма „Цифрова Европа“ с бюджет от 9 милиарда евро, като в него има отделени средства и за земеделието“, каза Габриел. Тя призова да се говори за цифрови хъбове, защото новите технологии дават възможност богатството на традциите ни да достигне до още повече хора, и да носи повече доход.

Павел Гуджеров като домакин приветства присъстващите с добре дошли . Той сподели, че с организаторите от  “Фермерско мляко ” и общинският съветник Рангел Матански  са направили   възможното за кратко време да се  организира едно добро изложение и да се покаже богато биоразнообразие.

Народният преставител Младен Шишков поздрави участниците и гостите в изложението, като отбеляза, че сектор земеделие и животновъдство се развива с отлични темпове. “Спомнете си само преди 10-15 години в какво състояние беше животновъдството и земеделието. Благодарение на водената политика от правителството, днес вече не говорим само за развитие, а за процеси като дигитализация и електронизация в бранша. Първите законодателни стъпки вече са направени, чрез въвеждане на електронната система за подаване на заявления за кандидатстване при финансиране от европейските фондове. Кохезионната политика запазва размерите си и за следващия програмен период, което е много добре за сектора – все повече земеделци и животновъди ще могат да се възползват от европейската солидарност”, подчерта Шишков.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0