Тазгодишното производство на пшеница чупи рекорди от 1980 г. насам

Консултативен съвет по зърнотоБългария отчита най-високото производство на пшеница от 1980 година насам в размер на 5.6 млн. тона. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти , след заседание на Консултативния съвет по зърното, който се проведе в Министерство на земеделието и храните. Тя допълни, че средният добив за страната е 494 кг./дка., като най-висок е отчетен в Област Силистра– 568 кг/дка.  „Качеството на пшеницата е по-добро от миналогодишното, като 43 % от добива е с много добри хлебопекарни качества“, подчерта министър Танева.

Десислава Танева уточни, че заедно с предходния остатък от миналогодишната реколта, в страната ни има наличност от 6, 06 млн. тона пшеница. „Малко по-малко от 2 млн. тона отиват за вътрешно потребление за консумацията на хората, както и за осигуряването на фуража. Останалото количество, което е близо 69 % от общия добив,  е за търговия и износ“, поясни още тя.

По думите й,  към днешна дата изнесеното количество пшеница е малко над 1 млн. тона , а над 3 млн. тона остават за търговия до следващата реколтна година.

Министър Танева отбеляза, че единственият по-лош показател спрямо 2015 година е този на средната цена на пшеницата. „По анализа за месец юли средната цена е с 15 % по-ниска от същия период през предходната година. Тенденциите съгласно фючърсните цени по международните стокови борси са за покачване. Надяваме се тази тенденция да стане устойчива и производителите да получат по-добра цена“, каза още Десислава Танева.

От своя страна председателят на Консултативния съвет по зърното Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов  заяви, че отчетените резултати на съвета днес са обективни. „България отново се връща на някои пазари и започва износ на висококачествена хлебна пшеница. Това се дължи на факта, че през последните няколко години производителите усвоиха много добре производството и инвестираха в стопанствата си“, каза още той.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0