Техниката за растителна защита минава под специален контрол

Тя ще може да се ползва, ако изправността ѝ е гарантирана със сертификат, издаден след проверка 

техника за растителна защитаТехниката за растителна защита ще мине под специален контрол на Министерството на земеделието и храните. оборудването ще може да се ползва само, ако притежава сертификат с определен срок на валидност. Сертификатът ще се издава от екипи, назначени със заповед на земеделския министър, които ще извършват проверки по публично оповестен график. До 2020 г. проверките ще са веднъж на 5 години, а след това на всеки 3. Това е записано в проекта на наредба  за ползването на оборудването за прилагане на продукти за растителна защита (ОППРЗ). (Документът може да се види оттук)

Наредбата не се отнася за техники за ръчно пръскане, за гръбни пръскачки и за третиранията, извършени с въздухоплавателно средство.

Ако растителнозащитното оборудване е внесено от държава член на ЕС, то може да бъде използвано при условие че е било проверено от компетентните органи съответната държава и притежава сертификат, който е още в срок на валидност. След изтичане на срока му на валидност, за техниката се прилагат изискванията на новата наредба.

Технически изправното оборудване ще се отличава с траен знак за извършена периодична проверка. Той не трябва да бъде премахван или съзнателно повреждан при каквито и да е обстоятелства до изтичане на срока на валидността му. След изтичането на срока на валидност, обозначен на знака, оборудването не може да се използва, докато не премине отново на периодична проверка по реда на тази наредба.

Членовете на екипите, които ще извършват проверки, ще разполагат с индивидуален печат, издаден от земеделското министерство. С тях ще бъдат заверявани протоколите за извършената проверка за техническа изправност на оборудването. Печатите ще се водят на отчет.

Периодичните проверки през 2016 г. се извършват, както следва: една проверка до 26 ноември; след 26 ноември се използва само оборудване за прилагане на продукти за растителна защита, което успешно е преминало проверката

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0