Търговски вериги искат споразумение с МЗХ за повече български храни на рафтовете

изложение на храни в ХасковоТърговски вериги са изпратили до Министерството на земеделието и храните предложение за доброволно споразумение над 50 на сто от храните върху рафтовете им да бъдат българско производство. Това съобщи вчера в Хасково заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Предполага се, че предложението на някои от хипермаркетите е в резултат на приетия това лято в Румъния закон 51% от стоките в търговските вериги да са румънски.

По повод жеста на търговските вериги, Димитров заяви пред производителите от Хасково, че „има пазарни ниши, които са традиционни за България и няма да позволим те да бъдат заети от чужди производители.“

Заместник-министърът бе Хасково за откриване на изложението „Подкрепяме българското“. Събитието е 19-то по ред и е част от инициативата на МЗХ в подкрепа на българските производители, която се провежда на територията на областните центрове в страната.

„Делът на българските стоки в потреблението с всяка измината година се повишава,“ каза още той. По думите му земеделието в страната се развива въпреки трудностите, като заболяването син език и заразен нодуларен дерматит. Той допълни, че за последните три години, площта на трайните насаждения в Хасковска област се  е увеличила със 13 хил. дка, в това число и винените лозя. Броят на животните, които подлежат на подпомагане се е увеличил също, говедата с 30%, овцете с 15%, козите с около 14% за последните 2 години.

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0