Увеличават се на 50% авансовите плащания по всички мерки на ПРСР

Още от следващия месец ще бъде въведено важно облекчаване за кандидатите по програмата – непосилната за много бенефициенти банкова гаранция ще бъде допълнена с възможност за поръчителство. Предвижда се и да се въведе доверителна сметка в банките, в която да бъдат депозирани средствата по проекта и от която да бъдат изплащани средствата на бенефициентите.

Сред предприетите промени в ПРСР са повишаване на нивата на компенсаторните плащания за агроекология и за земеделските производители в необлагодателствани райони, стартирането на новата мярка 213 „Натура”, комбинирането на държавна помощ с кандидатстването за евросубсидии по 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” за животновъдите, включването на фермите, отглеждащи бройлери към потенциалните получатели на средства по програмата. Ако до края на годината бъде получено одобрение от Европейската комисия на шестото изменение на програмата, в което са включени по-високите нива на компенсаторните плащания за мерките от ос 2, се надяваме да могат да бъдат приложени още за тазгодишната кампания, обясни зам.-министър Боянова.

3dОще от следващия месец ще бъде въведено важно облекчаване за кандидатите по програмата – непосилната за много бенефициенти банкова гаранция ще бъде допълнена с възможност за поръчителство. Предвижда се и да се въведе доверителна сметка в банките, в която да бъдат депозирани средствата по проекта и от която да бъдат изплащани средствата на бенефициентите.

 

Работи се и по изменение на нормативната база, което ще даде възможност на бенефициентите по т.нар. „горски мерки” от програмата да получат по-голям размер на субсидията – до 3 млн. евро успоредно с други облекчение за получаване на извършване на плащания.

db_addОще една мярка, която ще повиши значително усвояемостта на средствата по ПРСР и в същото време ще намали рискът от загуба на средства, е решението на Европейската комисия да увеличи размера на авансовите плащания за проекти по всички мерки до края на програмния период от 20 на 50 на сто. Очакваме решението да бъде публикувано и ще започнем да го прилагаме, каза още зам. -министър Светлана Боянова.

 

money_bagТя припомни и статистиката за усвояването на средствата от ПРСР – 35% от бюджета на програмата вече е договориран, а реално изплатените средства достигат 21%.

До края на годината Министерството на земеделието и храните очаква отговорът на Брюксел и за седмото изменение на Програмата за развитие на селските райони, в което се предвижда да се преразпределят 305 млн. евро към трите най-атрактивни за бенефициентите мерки – 112 „Създаване на стопанства на млади фермери”, към която могат да бъдат прехвърлени 40 млн. евро, 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” – 142 млн. евро и 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” – 123 млн. евро.

В момента се разработват и две нови мерки по програмата – 125 „Подобряване и развитие на инфраструктура, свързана с развитието и адаптирането на земеделието”, по която ще се подпомагат инвестиции за възстановяване и реконструкция на хидромелиоративната инфраструктура. Работи се и по текста на новата мярка 215 „Плащания за хуманно отношение към животните”, обяви зам.-министър Боянова.

Източник: „МЗХ“

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0